România în care se poate. Orașul care a atras investiții de peste jumătate de miliard de euro în ultimii zece ani

Data actualizării: Data publicării:
oradea-aerian

Oradea pare să fi găsit reţeta perfectă de dezvoltare a unui oraş. Bugetele de investiţie au crescut de la an la an în ultimul deceniu, fondurile europene sunt atrase la foc continuu, iar rezultatele sunt vizibile la tot pasul. Clădiri renovate, un sistem de termoficare modernizat, poduri noi, o centură de invidiat şi un parc industrial în continuă expansiune. Până în 2022, Oradea va trece prin transformări uriaşe, care o vor transforma într-unul dintre cele mai frumoase oraşe din ţară.

Pe biroul primarului din Oradea stau zeci de documente, cărţi, studii şi obiecte personale, într-o dezordine controlată, pe care doar Ilie Bolojan o poate înţelege. Preferă să-şi ţină şedinţele la o altă masă, pentru că oamenii din subordinea sa nu mai au loc pentru propriile documente. Filosofia sa de dezvoltare a oraşului este simplă, dar eficientă: mai mult de un mandat de primar, majoritate de două treimi în Consiliul Local, atragerea investitorilor străini şi a fondurilor europene, dar şi bugete de investiţii serioase.

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea: „Anul acesta, din totalul veniturilor pe care le avem la oraş, am reuşit ca peste 40% să fie bugetul alocat pentru investiţii. Deci economisim să spunem 40% din veniturile pe care le avem, pentru a investi. Este exact ceea ce face o familie, care are grijă de veniturile sale, nu consumă toţi banii, şi atunci poate să îşi ia un frigider, o casă nouă.”

Oradea are în 2019 un buget de 167 de milioane de euro, din care aproape o treime sunt fondurile europene. Din aceşti bani se va construi o nouă linie de tramvai, se vor realiza două pasaje rutiere, vor fi înfiinţate noi spaţii pietonale în centrul oraşului şi vor fi modernizate cele două spitale aflate în administraţia oraşului. Alte investiţii programate sunt achiziţia unor tramvaie şi autobuze noi, reabilitarea sistemului de termoficare şi construcţia unui creşe şi grădiniţe în Parcul Industrial.

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea: „Dacă înţelegm că nu o primărie are un oraş la dispoziţie, ci un oraş are o primărie la dispoziţia ei, atunci lucrurile se schimbă, înţelegem că nu putem să facem dezvoltare fără să fim eficienţi, fără să avem grijă de banul public, fără să profităm de oportunităţi, adică să atragem fonduri europene si investiţii.”

Centrul oraşului Oradea arată mai bine de la lună la lună. Noi şi noi palate sunt renovate, prin efortul locatarilor, care accesează credite fără dobândă de la primărie sau îşi refac faţadele pe fonduri proprii. Sunt impulsionaţi şi de supraimpozitarea de 500% pentru clădirile neîngrijite, pe care primăria Oradea o aplică de câţiva ani.

- Arată ca şi un oraş european, ăsta-i adevărul. Oriunde mă uit văd numai clădiri renovate şi sunt fericit că se investeşte în istoria şi cultura oraşului.

- Acum am ajuns în Oradea. Mi se pare foarte frumos, e altceva.

Un proiect vital pentru oraş a fost modernizarea CET-ului vechi, care funcţionează din 1966, şi care polua oraşul în fiecare iarnă. În urmă cu exact trei ani, vechiul sistem a fost oprit, pentru a face loc cele mai moderne instalaţii de producere a energiei electrice şi termice din România.

Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24: Aceasta este cheia de boltă a sistemului de termoficare din Oradea. O turbină, de fapt un motor de avion, de aici şi forma cilindrică, asigură energia termică şi electrică. Puterea ei este de 45 de megawati, ceea ce reprezintă 1% din necesarul de energie electrică al României.

Mircea Mălan, viceprimar al municipiului Oradea: „Pentru oraşul nostru este extrem de importantă, pentru că, pe de o parte, garantează siguranţa furnizării agentului termic către populaţie, iar, pe de altă parte, a redus semnificativ nivelul de poluare.”

Pod dat în folosință în 6 luni

Oradea a inaugurat anul trecut un nou pod peste Crişul Repede, în preajma zilei naţionale a României, în prezenţa comisarului european Corina Creţu. Cu această ocazie, administraţia locală a marcat un record în viteza de execuţie a unui proiect de infrastructură.

Florin Birta, viceprimar al municipiului Oradea: „Un proiect realizat anul trecut, un proiect realizat într-un termen record, aproximativ şapte luni. A fost dat în folosinţă în apropierea datei de 1 decembrie, de aici denumirea de pod al Centenarului.”

În ultimii zece ani, Oradea a tras investiţii de 580 de milioane de euro, din care 180 de milioane fonduri europene, 350 de milioane investiţii străine directe, iar 50 de milioane din bugetul propriu.

Este singura localitate din România parte a reţelei mondiale a oraşelor Art Nouveau, iar numărul turiştilor care o vizitează a depăşit în 2017 numărul locuitorilor oraşului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri