Exclusiv România încearcă să salveze de ruși Pisaniile lui Ștefan cel Mare. Romașcanu: Voi discuta cu ministrul culturii din Ucraina

Alexandru Rotaru Data publicării:
pisanii moldovenesti
Pisaniile lui Ștefan cel Mare de pe zidurile Cetății Albe. Foto: Andrew Krasnozhon/ Facebook

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat, vineri, pentru Digi24.ro, că îl va suna pe omologul său din Ucraina, pentru a găsi o soluție pentru salvarea Pisaniilor lui Ștefan cel Mare, despre care se crede că ar fi fost furate de soldații lui Putin în timpul evacuării din Herson. 

„Noi am făcut un task force imediat ce a început războiul pentru a stabili cum să scoatem din Ucraina bunuri de patrimoniu în cazul în care partea ucraineană ar fi solicitat”, a explicat ministrul Culturii. 

Acesta a spus că România are multe bunuri de patrimoniu comun pe teritoriul ucrainean și că pentru obiecte de mare însemnătate pentru istoria românilor, așa cum sunt Pisaniile lui Ștefan cel Mare, oficialii români vor depune toate eforturile să fie recuperate, dacă acest lucru este posibil. 

„La fel cum am primit 3 milioane de ucraineni, puteam primi și obiecte de patrimoniu. Partea ucraineană a fost foarte receptivă”, a spus Lucian Romașcanu. 

Pisaniile lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata lui Putin, potrivit lui Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei.

La 1838, în timpul administrației țariste, una sau două pisanii au fost smulse din zidurile cetății și duse la muzeul Odesa, spune acesta. „În timpul administrației românești din perioada interbelică, cel puțin una era încă pe ziduri. Arheologii români din perioada interbelică au făcut cercetări, dar li s-a pierdut urma în anii 50 și nu s-a știu nimic până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson”, a afirmat, pentru Digi24.ro, Anatol Popescu.

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă care atestă evenimente de pe zidurile cetății, spune Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri