România începe negocierile pentru miliardele din planul de reconstrucție al UE. Iohannis: „Suntem hotărâți să ne batem cu toții”

Data publicării:
klaus iohannis face declaratii la palatul cotroceni
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, după o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, că România va începe negocierile pentru banii care îi vor fi alocați în cadrul planului de reconstrucție al UE anunțat de Comisia Europeană. Iohannis a subliniat că România va beneficia de mai multe fonduri europene decât ar fi primit înainte de declanșarea crizei Covid-19.  

„Este în discuție o propunere a Comisiei, pe care noi o găsim bună. Asta înseamnă că fondurile multianuale, așa-numitul MFF, vor fi discutate la pachet cu fonduri care sunt destinate pentru revigorarea economică, pentru creșterea rezilienței economice în Uniunea Europeană, cum se spune.
Deci vom beneficia și noi, România, de mai multe fonduri europene decât am avut inițial în plan – inițial, vorbesc până înainte de criză.
Se vehiculează foarte multe variante, se vehiculează foarte multe sume. În realitate, avem de-a face cu un proiect al Comisiei, pe care îl găsim bun, un proiect prin care României i se alocă fonduri importante. Însă urmează fazele de negociere și aici vreau să fim foarte bine înțeleși: acest proiect al Comisiei nu este definitiv, el va fi negociat între liderii statelor și va fi negociat ulterior și în Parlamentele naționale și în Parlamentul European”, a explicat șeful statului.

„Noi vom investi acești bani în proiecte foarte importante pentru România, nu doar revigorarea economică. Deci vor primi și firmele posibilitatea să folosească acești bani, dar – foarte important – vom investi în autostrăzi, vom investi în linii de cale ferată, vom investi în proiecte de energie regenerabilă, vom îmbunătăți sistemele publice, vom investi bani importanți în sistemul de sănătate publică, în sistemul de învățământ. Toate aceste lucruri vor fi pregătite în detaliu, dar până atunci noi suntem hotărâți să ne batem cu toții pentru a primi o alocare cât se poate de substanțială pentru România, iar prima etapă în care vom negocia aceste chestiuni se va desfășura în 18-19 iunie, când vom avea Consiliul European, în format videoconferință.”, a spus Klaus Iohannis. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri