România va acorda un sprijin financiar de 150.000 de euro pentru sirienii afectați de război. Germania va contribui cu 1,7 miliarde

Data publicării:
refugiati sirieni profimedia
Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe, va acorda în 2021 un sprijin financiar de 150.000 de euro pentru refugiaţii sirieni. Foto: Profimedia

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a susţinut, marţi, o intervenţie în cadrul sesiunii ministeriale a celei de-a cincea Conferinţe privind sprijinirea viitorului Siriei şi al regiunii (Bruxelles V Conference), organizată de Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite şi desfăşurată prin sistem videoconferinţă. Germania s-a angajat să ofere peste 1,7 miliarde de euro pentru a ajuta Siria.

În context, arată un comunicat MAE transmis Agerpres, Aurescu a anunţat că Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe, va acorda în 2021 un sprijin financiar de 150.000 de euro pentru refugiaţii sirieni şi va onora angajamentele multi-anuale asumate anterior.

Şeful diplomaţiei române a asigurat că România va continua să sprijine ameliorarea situaţiei umanitare din Siria, dezvoltarea şi rezilienţa statelor din regiune care găzduiesc un număr important de refugiaţi, precum şi demersurile UE şi ONU care vizează soluţionarea crizei siriene.

El a făcut un apel ferm la intensificarea demersurilor pentru o soluţionare pe cale politică a crizei din Siria, exprimând sprijinul pentru un rol crescut al UE şi al comunităţii internaţionale în impulsionarea negocierilor pe acest dosar. De asemenea, a subliniat necesitatea unor eforturi internaţionale concertate pentru ameliorarea gravei situaţii umanitare şi protejarea refugiaţilor sirieni.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a evocat acţiunile României de asistenţă umanitară, accentuând însemnătatea deosebită a educaţiei pentru asigurarea viitorului Siriei şi al regiunii. Astfel, a precizat că ţara noastră a acordat 143 de burse pentru studenţii sirieni în anul academic 2019-2020 şi a exprimat angajamentul de a continua acest tip de sprijin.

În acelaşi timp, oficialul român a reconfirmat angajamentul României de a susţine în continuare eforturile internaţionale de combatere a terorismului, în calitatea sa de stat membru al Coaliţiei Globale anti-DAESH. Având în vedere necesitatea asigurării unui mediu sigur pentru reîntoarcerea refugiaţilor, eradicarea grupărilor teroriste din Siria rămâne o prioritate.

Reuniunea a prilejuit reconfirmarea sprijinului comunităţii internaţionale pentru implementarea unei soluţii politice la criza din Siria, în conformitate cu Rezoluţia Consiliului de Securitate nr. 2254/2015 şi Comunicatul de la Geneva (2012), la zece ani de la începerea protestelor în Siria. A fost, de asemenea, exprimat sprijinul pentru impulsionarea negocierilor şi a dialogului între părţi cu scopul final al identificării unei soluţii paşnice. Reuniunea a evidenţiat îngrijorarea comunităţii internaţionale cu privire la continuarea conflictului din Siria şi prelungirea crizei umanitare, fiind subliniat impactul negativ al conflictului prelungit asupra categoriilor celor mai vulnerabile ale populaţiei civile din Siria şi asupra refugiaţilor sirieni din ţările vecine. A fost reiterată necesitatea continuării asistenţei umanitare pentru refugiaţii sirieni şi comunităţile care îi găzduiesc, participanţii anunţând cu această ocazie sprijinul financiar pe care îl vor acorda în continuare.

Seria de Conferinţe privind sprijinirea viitorului Siriei şi al regiunii, co-organizată anual de Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite, are ca obiectiv reînnoirea angajamentelor politice, financiare şi umanitare ale comunităţii internaţionale în beneficiul sirienilor, a statelor vecine Siriei şi a comunităţilor celor mai afectate de criză.

Germania s-a angajat să ofere un ajutor de 1,7 miliarde de euro

Germania s-a angajat să ofere peste 1,7 miliarde de euro pentru a ajuta Siria, relatează AFP, citată de Agerpres.

Suma de 1,738 de miliarde de euro a fost anunţată de ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, care a prezentat-o ca fiind „cel mai important angajament” al ţării sale din ultimele patru decenii.

Această a cincea ediţie a „Conferinţei de la Bruxelles pentru Siria” urmăreşte de asemenea să vină şi în ajutorul ţărilor vecine (Liban, Iordania, Turcia, în special) care au primit milioane de refugiaţi sirieni. ONU a făcut apel la donaţii de cel puţin 10 miliarde de dolari (8,5 miliarde de euro).

Valoarea totală a angajamentelor ar urma să fie cunoscută la finalul zilei de marţi.

Dintre ţările din UE, la precedenta ediţie a conferinţei, din iunie 2020, Germania a fost donatorul cel mai generos, cu 1,6 miliarde de euro.

Heiko Maas a reamintit că, de la începutul războiului, în martie 2011, jumătate din populaţia siriană a fost nevoită să fugă şi că astăzi „90% dintre sirieni trăiesc în sărăcie”.

În nord-vestul Siriei, aproape trei milioane de persoane depind de ajutor umanitar pentru a supravieţui, a spus el.

Precedenta ediţie a conferinţei donatorilor s-a încheiat cu promisiuni de finanţare în valoare de 5,5 miliarde de dolari pentru anul 2020, conform ONU.

La rândul său, Comisia Europeană a vorbit despre „angajamente” totale de 7,7 miliarde de dolari, dintre care o parte de aproape 30% corespunde unor promisiuni pentru 2021. UE şi cele 27 de state membre susţin că au contribuit cu două treimi din acest total.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri