Sari la conținut

Românii nu mai pot afla cum votează parlamentarii

Două milioane de lei şi multă bătaie de cap cu instrucţiunile de folosire. Este vorba despre sistemul electronic de vot din Camera Deputaţilor care a fost utilizat numai câteva săptămâni. În luna februarie, a generat un scandal de proporţii în Parlament, aşa că aleşii s-au întors la votul prin ridicarea mâinii. O metodă care împiedică opinia publică să afle cine votează proiectele controversate.

Sistemul electronic de vot din Camera Deputaţilor a fost achiziţionat, anul trecut. A fost folosit doar câteva săptămâni, până la mijlocul lunii februarie. Problemele au apărut la votul aşa-numitei legi a defăimării pe care a iniţiat-o preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Iniţial, legea a trecut, doar că la un minut distanţă de la numărarea voturilor, aleşii au realizat că de fapt picase pentru că nu întrunise numărul necesar de voturi. Vinovat a fost găsit sistemul.

Dl Daniel Florea (care a demisionat în iunie 20016, n.r.) acum întocmește, redactează o plângere penală in rem. Procurorii să verifice urgent cine a intervenit fraudulos în sistemul informatic”, spunea Liviu Dragnea, președintele PSD, în 18 februarie.

Imediat, conducerea Camerei a cerut verificarea sistemului. Raportul tehnicienilor a arătat, că, pur şi simplu, unii parlamentari nu au folosit corect cartelele.

Cereți să suspendăm votul electronic pentru că la o lege a șefului dvs. de partid nu a ieșit votul așa cum trebuia și reluăm procedura. Este incredibil!”, a fost replica deputatului liberal Tinel Gheorghe.

Sistemul de vot a costat două milioane de lei. Şi chiar dacă, în acest moment, nu este funcţional, Camera Deputaților vrea să facă achiziții suplimentare: 400 cartele de vot și servere. Acestea vor costa 256.000 de lei.