Românii vor avea acces la servicii de internet de mare viteză pe tot teritoriul țării. Legea a fost adoptată de Parlament

Data publicării:
smart farming - modern farmer working with digital tablet in cereal field. banner copy space
Legea ar putea avea un impact major în digitalizarea agriculturii. Foto: Profimedia Images

Legea privind asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix a fost adoptată de Senatul României, cameră decizională, cu 83 de voturi pentru şi niciun vot împotrivă. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Proiectul a fost iniţiat de parlamentarii PNL George Tuţă și Sabin Sărmaş şi a fost semnată de încă 150 de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare.

Astfel, internetul, definit ca serviciu universal, va fi disponibil la viteze mari pentru toţi românii, indiferent unde locuiesc pe teritoriul ţării.

„Pentru mine un computer care nu este conectat la internet mereu l-am considerat defect. Însă astăzi suntem în postura de a face pasul important pentru a asigura accesul pentru toţi românii la internet de mare viteză, chiar şi în zone defavorizate”, a declarat deputatul PNL George Tuță.

Potrivit inițiatorilor, legea va oferi în special comunităților rurale acces la internet fix de bandă largă, ceea ce va permite afacerilor din zone defavorizate să identifice mai uşor şansele de intrare pe pieţe, mai ales în domenii precum agricultura.

„Să vă amintesc câteva aplicaţii probabil mai puţin intuite ale internetului fix de bandă largă în cadrul comunităţilor rurale, cele care azi sunt cele mai defavorizate. În primul rând agricultura, cea care se bazează pe aproximativ 30% din populaţia activă a României. Agricultura de precizie sau agricultura smart îşi bazează sporirea eficienţei pe integrarea soluţiilor IoT cu ajutorul internetului. Senzori şi soluţii automate pot citi starea unei culturi şi indica dincolo de priceperea agronomului soluţiile optime de intervenţie. Utilaje conectate, irigaţii adaptive, senzori de sol, toate se bazează pe internet solid şi stabil. Al doilea exemplu este dat de nomazii digitali. Vorbim de cei nativi, care îşi duc întreaga viaţă profesională pe un computer legat la internet, dar şi de cei izvorâţi din pandemie. Multe locuri de muncă s-au transformat rapid în activităţi la distanţă şi sunt semnale că trendul se stabilizează. Toţi aceşti lucrători cu mare valoare adăugată pot fi încurajaţi să se deplaseze către zone rurale sau limitrof urbane în care să găsească terenuri convenabile, impozite mici şi evident condiţii de conectare care să îi facă prezenţi pe piaţa muncii la distanţă. Ideea este că internetul la punct fix poate contribui la dinamizarea unor comunităţi întregi de români. Până la urmă acesta este rostul nostru, să creăm succesiv acele condiţii care să ajute în mod natural iniţiativa privată, economia digitală, integrarea comunităţilor şi, foarte important, inovaţia sistemică în ţară”, a declarat George Tuţă.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri