Sari la conținut

Roșia Montană. Guvernul, solicitat să spună în ce stadiu se află dosarul

Reprezentanţii USR şi România 100 cer, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă, informații despre finalizarea dosarului Roşia Montană pentru înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

170901_PROTEST_ROSIA_MONTANA_04_INQUAM_Photos_Alexandru_Busca

Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Alexandru Busca

Ne confruntăm cu lipsa unei transparenţe necesare în dosarul Roşia Montană, ceea ce poate duce la suspiciuni de tergiversare din partea Guvernului. Din acest motiv, vă solicităm să ne oferiţi informaţiile referitoare la stadiul dosarului şi la activităţile şi acţiunile întreprinse de către ministerele responsabile pentru a înlătura orice urmă de suspiciune în această chestiune”, precizează semnatarii comunicatului.

Potrivit sursei citate, iniţiativa de a propune Roşia Montană pe lista Patrimoniului Mondial a venit în urma cererii „a zeci de mii de oameni, care şi-au exprimat această dorinţă atât prin manifestaţii de stradă, cât şi prin petiţii, iar România a reuşit până în prezent să răspundă profesionist şi exemplar la toate termenele pe care le-a implicat această procedură până în prezent”.

Scrisoarea este semnată de senatorul USR Vlad Alexandrescu, secretar al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, Mihai Goţiu, senator USR, şi Oana Bogdan, membru al Platformei România 100, fost secretar de stat în Ministerul Culturii.

Vlad Alexandrescu a înscris, ca ministru al Culturii, în februarie 2016, Peisajul cultural Roşia Montană pe Lista indicativă UNESCO, Oana Bogdan s-a ocupat ca secretar de stat din partea Ministerului Culturii de finalizarea depunerii dosarului la UNESCO (în ianuarie 2017), iar Mihai Goţiu monitorizează cazul Roşia Montană de peste 15 ani, mai întâi ca jurnalist, apoi ca senator, conform aceleiaşi surse.

În august 2017, premierul PSD de atunci, Mihai Tudose, a declarat că Executivul va încerca să retragă Roșia Montană de pe lista propusă UNESCO. „Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menținem punctul de vedere, punându-ne într-o situație absolut ciudată față de organismele internaționale de profil, încercăm să vedem. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre”, a spus Tudose.

Pe aceeași temă