Roxana Wring (USR): Prima jumătate a mandatului Firea, poate cel mai slab începând din 2000

Data actualizării: Data publicării:
roxana wring_fb
Roxana Wring. Foto: Facebook

Preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, afirmă că prima jumătate a mandatului Gabrielei Firea este poate cel mai slab mandat de primar din 2000 şi până în prezent, toate problemele pe care le avea Capitala înainte de actual primar înrăutăţindu-se. Wring a spus că Bucureştiul nu este un oraş sărac, însă anul trecut doar 5 la sută din bugetul total au fost cheltuiţi pentru dezvoltare, restul banilor fiind cheltuiţi pe statui şi festivaluri, scrie News.ro.

roxana wring_fb
Foto: Facebook

„Uitându-ne la lipsa realizărilor din aceşti doi ani de mandat, aş putea spune că prima jumătate a mandatului doamnei Firea este poate cel mai slab mandat de primar începând din 2000. Toate problemele Capitalei, cele pe care le cunoaştem de mai mult timp, şi anume infrastructura, RADET, poluarea aerului, urbanismul derogatoriu continuă să fie probleme critice şi doamna Firea nu a făcut absolut nimic până acum ca să le rezolve. Dimpotrivă, în aceşti doi ani de lipsă de implicare a administraţiei Capitalei în rezolvarea problemelor majore pe care Bucureştiul le are aceste probleme s-au acutizat. Bucureştiului nu îi lipsesc banii, Bucureşti este un oraş bogat, bugetul pe 2018 este de 5,7 miliarde de lei - cel mai mare buget din ultimii cinci ani - problema este calitatea administraţiei locale, lipsa de competenţă”, a declarat joi Roxana Wring, într-o conferinţă de presă.

Consilierul USR a enumerat mai multe „bombe cu ceas” ale Capitalei, printre acestea companiile municipale sau poluarea. Despre companii, Roxana Wring a spus că în primele şase luni, acestea au cheltuit 200 de milioane de euro, bani destinaţi pentru bunuri şi servicii şi pentru salariile celor care conduc companiile municipale.

„Această primărie paralelă va cheltui bani în mod netransparent, deja au început să o facă şi va crea o sursă de clientelism şi de corupţie pe termen lung, pentru capitală. La un an de la înfiinţarea acestor companii, observăm că ele de fapt sunt nefuncţionale. În acest moment, cele mai multe dintre ele nu au contracte şi nu au venituri, şi-au supraestimat încasările şi realizările. Avem o problemă de personal, şi anume au fost angajaţi manageri şi consilii de administraţie, plătiţi cu foarte mulţi bani, dar rezultatele lor nu pot fi evaluate pentru că în acest moment noi nu ştim cu ce se ocupă”, a declarat Roxana Wring.

Ea a mai spus că din cauza traficului, Bucureştiul devine necompetitiv, dând exemplul unui producător de echipamente de telecomunicaţii care a anunţat că ia în calcul posibilitatea de a-şi muta sediul în Cluj, pentru ca angajaţii să nu mai piardă ore întregi pe dum. Roxana Wring a adăugat că PMUD va rămâne doar „o strategie într-un sertar” al municipalităţii.

„Bucureştiul nu a reuşit încă să achiziţioneze primele 400 de autobuze promise în 2016. Cele care vor fi în final probabil livrate, undeva în anul 2019, sunt totuşi pe motorină. Bucureştiul cumpără în continuare autobuze diesel, atunci când marile capitale europene interzic accesul vehiculelor pe diesel prin centrul oraşului. Cu aceste autobuze însă, Bucureştiul nu va reuşi să ajungă decât la nivelul anului 2007, când au fost achiziţionate primele 1.000 de autobuze noi, în mandatul primarului Videanu”, a spus Wring.

De asemenea, o altă problemă ridicată de consilierul general USR este lipsa unui Plan Urbanistic General nou, iar lipsa acestuia va duce la dezvoltarea haotică a Bucreştiului, iar dezvoltarea urbană va fi în interesul „speculatorilor imobiliari” şi în detrimentul interesului public. De altfel, Primăria Capitalei şi primăriile de sector se vor afla în imposibilitatea de a mai emite autorizaţii de construire.

În ce priveşte poluarea, preşedintele USR Bucureşti a amintit că România a ajuns în faţa Curţii Europene de Justiţie în cazul procedurii de infringement şi a precizat că municipalitatea „nu a făcut nimic în ultimii doi ani pentru a reabilita aliniamentele stradale de copaci.

„Ni s-a propus o strategie referitoare la îmbunătăţirea calităţii aerului. Strategia a fost adoptată, dar ca de obicei - din păcate, trebuie să spun - strategiile pe care le adoptă Primăria Municipiului Bucureşti rămân literă moartă într-un sertar. Niciuna dintre măsurile de implementare nu au fost adoptate, implementarea de fapt este o problemă perenă”, a declarat Wring.

În ceea ce priveşte RADET-ul, liderul USR Bucureşti a spus că problema Regiei a fost moştenită de Firea, însă ea nu a făcut nimic ca să o rezolve.

„Ideea pe care numai doamna Gabriela Firea o considera fezabilă era ca RADET să absoarbă ELCEN. Nu s-a putut. Apoi, ca Primăria Capitalei să cumpere acţiuni ELCEN - nici asta nu s-a putut, cu toate că Guvernul era prieten. În acest moment avem o propunere. Suntem pe ultima sută de metri,  pentru că deja există un deadline în instanţă care a fost prelungit cu 30 de zile. Stăm cu toţii cu sufletul la gură, să vedem dacă vom avea căldură la iarnă. Singurul  lucru pe care îl putem conclude din această sagă a rezolvării problemei RADET este că bugetul Bucureştiului, cu siguranţă, va fi grevat de sume foarte mari şi de datorii, pe ani de zile de acum încolo”, a spus Wring.

Consilierul USR a spus, totodată, că anul trecut doar 5 la sută din bugetul total au fost cheltuiţi pentru dezvoltarea Bucureştiului, restul banilor mergând pe lucruri de care bucureştenii nu au nevoie, precum statui, festivalui, evenimente kitsch.

„Dacă ne uităm la execuţia bugetului pe 2017, observăm că raportul dezvoltare-funcţionare este unul dintre cele mai nefavorabile din ultimii cinci ani. Şi anume, doar 5% din bugetul total au fost cheltuiţi pe dezvoltare. În schimb, banii se duc pe tot felul de lucruri pe care bucureştenii, mulţi dintre ei, le consideră inutile şi care nu reprezintă o prioritate pentru dezvoltarea oraşului, şi anume statui, diverse festivaluri, evenimente kitsch - lucruri care reprezintă o cheltuire o uşoară, din punct de vedere al administraţiei locale, a banilor şi un mod populist de a-şi atrage eventual voturi în 2020”, a spus Roxana Wring.

Lipsa de transparenţă şi accesul cetăţenilor la şedinţele CGMB făcut abia după parcurgerea a „mulţi paşi birocratici” reprezintă o altă problemă importantă în opinia Roxanei Wring, precum şi informarea târzie a consilierilor din opoziţie.

„În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi consilieri, şi anume opoziţia, administraţia doamnei Firea nu ne informează niciodată la timp. Dimpotrivă, proiecte de hotărâre importante, cum a fost cel despre RADET, sunt puse pe ordinea de zi, cu o zi înainte. Uneori, doar cu câteva ore înainte. Alteori, chiar în timpul şedinţei”, a mai spus consilierul USR.

Roxana Wring a afirmat că singurele puncte la care Gabriela Firea s-a evidenţiat sunt cele care au implicat ajutoarele sociale şi realizarea de statui.

„Banii nu rezolvă problema de fond. Şi anume, Capitala nu e accesibilizată, persoanele cu dizabilităţi locomotorii nu au acces de multe ori pe trotuar, nu pot să traverseze, nu au nici măcar un acces decent în imobilul Primăriei, pentru că în sala de consiliu nu se poate intra decât dacă eşti purtat pe braţe”, a spus ea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri