S.O. Vîntu: I-am dat 2 milioane de dolari lui Bogdan Olteanu pentru campania electorală a PNL

Data actualizării: Data publicării:
sorin ovidiu vintu

Audiat prin videoconferință din Penitenciarul Rahova, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a declarat, miercuri, că a dat, în anul 2008, 2 milioane de dolari, prin intermediar, lui Bogdan Olteanu, pentru campania electorală a PNL în București și la nivelul întregii țări. „M-am decis să finanțez un partid politic care, din toate sondajele, urma să vină la putere”, a spus Vîntu, invocând că vroia sprijin pentru „apărarea” Deltei Dunării, nu pentru că ar fi avut vreun interes de afaceri în zonă.

„Întreaga sumă de bani am dat-o domnului Bogdan Olteanu. Pentru mine, el reprezenta interfața cu partidul. Mă refer la suma de 1 milion de dolari pentru campania partidului pe București și 1 milion de dolari pentru campania PNL pe întreaga țară, la nivel național. Banii i-am dat prin intermediarul Ion Eftimie”, a declarat S.O. Vîntu, cu ocazia audierii ca martor, potrivit ziare.com.

Omul de afaceri și-a nuanțat însă declarația dată în timpul urmăririi penale deschise de DNA împotriva liberalului Bogdan Olteanu și i-a acuzat pe procurori că ar fi deformat afirmațiile sale.

„M-am decis să finanțez un partid politic care, din toate sondajele, urma să vină la putere, pentru a obține sprijin în această luptă. Numirea guvernatorului Deltei era un prim pas în acest sens. Afirmația procurorului din cadrul discuției cu mine (din timpul urmăririi penale – n.r.), conform căreia mi-am pus guvernator în Deltă ca să semneze tot felul de autorizații pentru dezvoltarea afacerilor mele în Deltă este în mod grosolan falsă! (...) Presupunând, totuși, că aș fi avut nevoie de o autorizație emisă de guvernatorul Deltei, era mult mai simplu să o cumpăr cu 10.000-15.000 de dolari, decât să finanțez cu milioane o campanie electorală”, a declarat Sorin Ovidiu Vîntu.

Întrebat dacă știa, în vara lui 2008, că Liviu Mihaiu este într-o relație de prietenie cu Călin Popescu Tăriceanu din 1990, omul de afaceri a răspuns: „Evident că știam”.

Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al BNR și personaj cu greutate în PNL, a fost trimis în judecată de DNA, în 2016, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii la membri ai Guvernului în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării.

„Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă primul ministru de la acea dată, astfel încât o anumită persoană să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic”, arătau procurorii DNA.

În 2017, cu ocazia unei confruntări la DNA cu Bogdan Olteanu, Vîntu spunea că acesta i-ar fi cerut „un milion de euro pentru sine și un alt milion pentru domnul Tăriceanu”. „Eu am prezumat că milionul pentru Bogdan Olteanu se referă la campania electorală a sa şi a filialei Bucureşti, iar milionul pentru domnul Tăriceanu se referă la campania PNL la nivel central”, declara omul de afaceri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri