Sacrificiile unui șofer de parlamentar

Data publicării:
23012013 20sofer-45412

Şoferii parlamentarilor vin dis-de-dimineaţă la hotel, să-şi ducă şefii la muncă. De la hotel la Parlament e un drum de cel mult un sfert de oră. Ei îşi fac apariţia cu două-trei ore înainte de sedinţă, pentru a prinde un loc de parcare pe străduţa îngustă din spatele hotelului unde sunt cazaţi majoritatea senatorilor şi deputaţilor.

Cei mai mulţi şoferi parchează ilegal, pun maşinile pe avarie, blochează traficul şi aşteaptă cu orele ca parlamentarul de care au grijă să coboare după micul dejun.

Între timp, îşi fac de lucru. Pregătesc maşina şefului. Un parlamentar trebuie să aibă tot confortul şi, mai ales, să nu-şi murdărească cumva costumul de demnitar. Aşa că şoferul se apucă să scuture covoraşele din maşina luxoasă, să lustruiască portiera şi mânerele de pe partea pe care urcă parlamentarul.

Într-una dintre maşinile care aşteaptă în parcarea improvizată urcă şi fostul senator PDL, Orest Onofrei.

Senatorii şi deputaţii sunt şi ei împărţiţi în caste. Cei cu funcţii beneficiază de maşini luxoase, cum este social-democratul Ion Rotaru, care este secretar al Senatului.

În schimb, parlamentarii de rând sunt culeşi unul câte unul de un microbuz. Microbuzul este chemat prin telefon de parlamentari de câte ori au chef. Aşa am aflat că microbuzele care îi transportă pe aleşi la serviciu se învârt non stop în jurul hotelului, ca să poată răspunde prompt oricărui apel. Fac curse şi cu un singur client.

Un astfel de autovehicul are 12 locuri, dar circulă mai mereu aproape gol. Cinci a fost numărul maxim de senatori şi deputaţi care au urcat în microbuz la o singură cursă. Era cu jumătate de oră înainte de începerea plenului reunit şi probabil că se grăbeau să semneze condica. Un singur parlamentar a ales să-şi ia un taxi direct din stradă. Este vorba despre Oana Manolescu, deputat al minorităţii albaneze. Nu se poate spune însă că nu şi-ar cunoaşte privilegiile pentru că este deputat la al cincilea mandat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri