Săgeţi otrăvite la vârful USL. Ce îşi spun Crin Antonescu şi Victor Ponta de când analizează remanierea

Data publicării:
Clipboard01-8

Un adevărat război al declaraţiilor s-a declanşat între Victor Ponta şi Crin Antonescu după ce liderii Uniunii Social Liberale nu au ajuns la o înţelegere în privinţa schimbărilor din Guvern. Punctul culminant a fost cel în care Victor Ponta a anunţat că vrea încă un vicepremier în persoana conservatorului Daniel Constantin, ceea ce l-a făcut pe Crin Antonescu să spună că propunerea premierului duce la devalorizarea funcţiei. Declaraţia venea la numai o zi distanţă de momentul în care cei doi îşi lansaseră alte acuzaţii. Liderul PNL l-a numit chelner pe Victor Ponta, iar acesta din urmă l-a acuzat pe liberal de apropiere de Traian Băsescu.

 

A existat o propunere din partea mea, ca premier, ca Guvernul să meargă luni în Parlament cu o nouă formulă guvernamentală care să îl includă pe Iohannis ca ministru de Interne şi vicepremier, şi încă trei vicepremieri, reprezentând cele patru partide care formează USL coaliţiei. Nu a existat un consens asupra acestei formule. A rămas să discutăm”, a spus premierul marţi, după reuniunea USL de la Lac 1.

Propunerea premierului l-a făcut pe preşedintele PNL să răspundă răspicat că nu va accepta ca Daniel Constantin să fie vicepremier. „Asta ar însemna un soi de inflaţie, o devalorizare a funcţiei vicepremierului în acest Guvern. Nu se poate ca noul Guvern să debuteze prin intrarea în funcţia de vicepremier de mână a lui Klaus Iohannis cu Daniel Constantin. Aşa ceva nu se poate”, a spus Crin Antonescu la Realitatea TV.

Replicile acide între co-preşedinţii USL au apărut imediat după ce negocierile din uniune în legătură cu schimbările din Guvern nu au dus la niciun rezultat. Atacurile nu s-au făcut de la sediul partidelor pe care le conduc, ci la televizor.

Crin Antonescu a infirmat acuzaţiile premierului că ar fi un apropiat al lui Traian Băsescu: „Nu eu, a doua zi după o victorie copleşitoare, m-am dus să închei pact cu Traian Băsescu. Nu eu, a doua zi după ce şapte milioane jumătate de români au votat într-un fel, m-am dus să-mi dea Barroso lista de comenzi ca la chelneri. Nu eu am făcut aceste lucruri, deci nu împotriva mea se poate îndrepta suspiciunea că mi-aş bate joc de milioane de voturi ca să-l pun pe Traian Băsescu prim-ministru”, a afirmat liderul liberal la România TV.

A venit imediat reacţia premierului: „Am văzut (ce a spus Antonescu - n.r.). De când e prieten cu Băsescu, are acelaşi limbaj. Cred că prima dată când îl va întâlni Antonescu pe Barroso, o să-i transmită aceste lucruri şi e suficient, eu nu intenţionez să îi răspund nici lui Băsescu, nici lui Antonescu la acest gen de declaraţii. Eu am foarte multă treabă, iar dânşii au foarte mult timp.

Victor Ponta a comentat şi afirmaţia partenerului de guvernare potrivit căreia vicepremierii nu au avut până în prezent prerogative exacte. Crin Antonescu „nu ştie cum funcţionează un guvern”, a spus el la România TV: „Domnul Antonescu nu ştie cum funcţionează un guvern, de aceea de altfel a şi propus vineri (ca Klaus Iohannis) să fie vicepremier şi ministru de Interne, neştiind că trebuie, de fapt, să mergi în Parlament pentru vot. Vicepremierii primesc însărcinări din partea primului-ministru.

Liderul PNL a pus reacţia lui Victor Ponta pe seama oboselii. „Nu o luaţi drept lipsă de eleganţă, e semn de nervozitate, ni se întâmplă tuturor. Nu e uşor. Fiecare are momentele lui când e nervos”, a calificat Crin Antonescu, citat de Mediafax.

La finalul săptămânii trecute, liberalii veneau cu patru propuneri de miniştri. Chiar dacă premierul s-a declarat de acord cu aceste propuneri, schimbările nu s-au făcut în Guvern. Premierul a propus încă un vicepremier, care ar reveni Partidului Conservator, dar şi ca patru miniştri delegaţi să devină miniştri plini, măsuri respinse de liberali.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri