SĂPTĂMÂNA SUB LUPĂ. Care ar fi atitudinea cea mai potrivită în cazul Jobbik?

Data publicării:
vona gabor - 4260871-AFP Mediafax Foto-ATTILA KISBENEDEK-2

FOTO: MEDIAFAX

Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, pledează pentru scoaterea în afara legii a unor astfel de formațiuni extremiste, Peter Eckstein Kovacs spune că extremistul maghiar Vona Gabor a avut de câștigat în imagine pentru că a generat o reacție chiar din partea președintelui Traian Băsescu, iar Valeriu Tabără susține că și unii diplomați împărtășesc punctul de vedere al șefului statului în ceea ce privește politica Ungariei față de minorități.

Sâmbăta trecută - la Şcola de vară a tinerilor maghiari din Ardeal - Vona Gabor, conducătorul formaţiunii Jobbik din Ungaria, a susţinut autonomia pe criterii etnice a Transilvaniei spunând că își asumă pentru aceasta responsabilitatea unui conflict cu România.

Într-un comunicat, Ministerul român de Externe a condamnat şi a respins declaraţiile, şi le-a cerut autorităţilor ungare să se disocieze de politica acestui partid. MAE ungar a dat o replică în care arăta că Jobbik nu este partid guvernamental. A doua zi, se înregistrează un atac fără precedent al preşedintelui Traian Băsescu la adresa oficialilor maghiari, pe care i-a criticat în privința politicii față de minorități. Șeful statului a reușit să scandalizeze și scena politică internă, afirmând că România își asumă leadershipul punerii la punct a Budapestei. Președintele Senatului, Crin Antonescu, și-a întrerupt concediul pentru a taxa declarațiile președintelui, iar premierul Victor Ponta și-a exprimat, la rândul său, dezacordul față de atitudinea adoptată de președinte.

Totuși, după declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, liderul Jobbik, Vona Gabor, şi-a mai nuanţat afirmaţiile, susşinând că i-au fost răstălmăcite de presă, în timp ce deputatul PSD Bogdan Diaconu s-a adresat justiției pentru a cere ca politicianul maghiar să fie declarat indezirabil pe teritoriul României.

Totul a culminat, ieri, cu o nouă luare de poziție din partea Jobbik, de data aceasta a fost vorba despre un parlamentar, care, practic, a reluat pozițiile lui Vona Gabor din urmă cu o săptămână.

 Aurel Vainer: „Nu orice libertate trebuie acceptată”

 „Este clar că acest partid face rău – și Ungariei, și României, și oricărei țări în care pătrunde. Din păcate, are 43 de locuri în Parlamentul de la Budapesta. Este un pericol național în Ungaria și internațional în cadrul Uniunii Europene. Mai ales la noi în România, unde-și permite să vină liderul lor să facă declarațiile belicoase pe care le-a făcut”, a declarat deputatul Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România. „În niciun caz nu putem fi de acord cu o astfel de primire făcută unei persoane care reprezintă un partid extremist, neeuropean, în fond. Europa înseamnă înțelegere între oameni, între națiuni, și nu intoleranță agresivă. Dezaprob total prezența acestui lider în România și mai ales declarațiile pe care le-a făcut și accept întru totul declarația președintelui Băsescu că nu se va permite să se întâmple aşa ceva în România”, a spus Aurel Vainer.

„Nu cred că Jobbik trebuie tolerat aici să vină și să facă propagandă antiromânească”, consideră Aurel Vainer. „Trebuie să avem o atitudine fermă”, este de părere politicianul.

Reprezentantul comunităților evreiești a arătat că Germania de astăzi demonstrează că ideile naziste de a purifica țările, neamurile, au fost total fără rezultate și a spus că-și dorește să nu avem de-a face cu un Jobbik în România.

Întrebat ce măsuri ar trebui să se ia, Aurel Vainer opinează că și în România, și în Ungaria ar trebui să se interzică organizațiile extremiste. Deputatul a precizat că lucrează la o modificare legislativă în acest sens: „Eu doresc să promovez în Parlament la noi o îmbunătățire a legii care pedepsește xenofobia și antisemitismul, în care să fie în mod expres formulată și interdicția a ceea ce este legionar. Pentru că, în fond, legionarii au fost ceea ce este astăzi Jobbik în Ungaria”.

În acest context, Aurel Vainer a pledat pentru interzicerea partidului „Totul pentru țară”, recent recunoscut de Tribunalul din București, afirmând că acest partid este legionar. „Chiar sub semnul democrației, nu orice libertate trebuie acceptată. Libertatea care creează dușmănie și până la urmă lupte între oameni și omoruri nu e de permis. Așadar, reînnoiesc apelul meu de a fi susținută interzicerea partidului Totul pentru țară”, a afirmat Aurel Vainer la Digi24.

Peter Eckstein Kovacs: Vona Gabor a câștigat în imagine

Fostul consilier prezidențial Peter Eckstein Kovacs, membru UDMR, a subliniat că Jobbik nu este o mișcare, ci un partid politic parlamentar în Ungaria, extremist, ale cărui idei sunt dezavuate de UDMR. Pe de altă parte, Kovacs a subliniat că dreptul la libertatea de mișcare este un drept garantat, iar „dacă Vona Gabor vine din Ungaria în România și incalcă legile românești, atunci autoritățile sunt obligate să ia măsurile care trebuie luate”.

Fostul consilier a repetat că punctul de vedere al președintelui Băsescu în privința Ungariei i se pare „nediplomatic”, cel puțin modul în care l-a formulat. „Faptul că găseşte reprobabil ce a declarat Vona Gabor e un drept inalienabil al preşedintelui. Dar de aici și până la a spune că va pune la punct Ungaria, de a face de vină guvernul Ungariei pentru cele declarate de Vona nu e firesc”, a spus Kovacs. „A pune in cumpănă relaţiile, care s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, pentru declarațiile unui extremist nu a fost o abordare diplomatică”, a punctat Peter Eckstein Kovacs.

Pe de altă parte, în opinia sa, reacţia MAE român a fost „una în limitele relaţiilor diplomatice între două ţari”.

Fostul consilier prezidențial spune că, din punct de vedere al imaginii, a câştigat Vona Gabor, datorită dimensiunii date declarațiilor sale de către președintele Băsescu. „Într-un segment, a avut de câştigat și domnul Băsescu, pentru că a spus că îi punem la punct. Pentru o parte din electorat, acest discurs e de apreciat”, a explicat fostul senator UDMR.

Valeriu Tabără: Problema cu Ungaria n-a spus-o doar Băsescu. Un înalt diplomat mi-a vorbit de același lucru

Fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără împărtășește sută la sută ceea ce spune președintele Băsescu. „După 22 de ani, e prima dată când cineva pune problema clar”, a declarat Valeriu Tabără, fost președinte al PUNR, partid naționalist prezent pe scena politică din România până la începutul anilor 2000.

Președintele Băsescu s-a referit la majoritatea poziţiilor exprimate de lideri, inclusiv de partide maghiare, referitoare la ceea ce inseamna politica faţă de minorităţi nu doar din România, a explicat Valeriu Tabără. „Problema cu Ungaria factor de instabilitate în Europa Centrală n-a spus-o numai dl. președinte Băsescu. În 1997, cu ocazia unei discuții, un înalt diplomat mi-a vorbit de același lucru”, susține Valeriu Tabără, care a precizat că nu poate divulga țara reprezentată de diplomatul respectiv, dar este o țară importantă.

Valeriu Tabără a semnalat „chestiuni de agresivitate extraordinară” în ceea ce privește deznaționalizarea minorităților române și a spus că și chestiunea Trianonului e pusă, direct sau indirect, de cele mai înalte autorități maghiare. „Autoritățile române trebuie să fie clare în pozițiile pe care le exprimă în numele României”, a opiniat Valeriu Tabără, taxând ezitările actualilor guvernanți. Valeriu Tabără a menționat că nu este împotriva Ungariei, dar nu este de acord cu ceea ce se promovează împotriva intereselor majore ale statului român și consideră că politica României față de grupurile de români din afara țării este una slabă.

Bogdan Diaconu observă două atitudini față de Ungaria: vehemența sau tactica tăcutului

În opinia deputatului PSD Bogdan Diaconu, în 23 de ani au fost două atituduni adoptate de autoritățile de la București în privința Ungariei: declarațiile belicoase și vehemente, care au întrecut măsura, sau, dimpotrivă, tactica „tăcutului mâlc”: să nu vorbim ca să nu inflamăm spiritele. „Eu cred că a venit timpul să depășim aceste două atitudini și să găsim a treia cale, acțiunea. Trebuie să luăm măsuri pentru ca aceste mesaje extremiste să nu afecteze relațiile de conviețuire între cetățenii români de diferite etnii, relațiile între România și Ungaria. Cel mai simplu este să aplicăm legea”, a explicat deputatul PSD.

El a apreciat că demersul său de a cere justiției să-l declare indezirabil pe Vona Gabor e bine întemeiat și are toate șansele de succes.

Discuțiile integrale din emisiunea „Săptămâna sub lupă”, moderată de Tudor Otulescu, le veți putea viziona AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri