Scandal după scandal în PSD. Filialele se revoltă împotriva centrului şi se înmulţesc demisiile

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
dragnea cu lideri psd-1

 

Aurelia Cristea trebuia să fie, potrivit deciziei filialei din octombrie anul trecut, candidatul PSD la Primăria Cluj-Napoca şi contracandidatul edilului în funcţie, Emil Boc (PNL). Doar că, după alianţa la nivel judeţean cu ALDE-ul lui Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, mai marii social-democraţi au decis să fie sprijinit în cursa pentru Primărie independentul Octavian Buzoianu, om de afaceri, fost consilier local şi membru al Alianţei pentru România. "Cred că clujenii merită mai mult, iar prin această alianţă electorală, care îşi propune să susţină un candidat independent, pe domnul Buzoianu, alianţa nu face altceva decât să vină în întâmpinarea cerinţelor cetăţenilor din România", declara ieri, la momentul anunţării colaborării PSD-ALDE, co-preşedintele ALDE Cluj, Steluţa Cătăniciu.

Imediat, şi-a anunţat demisia din funcţie preşedintele executiv al PSD Cluj-Napoca, Ducu Hotima, iar consilierul local Claudia Anastase a anunţat că se va alătura Partidului Mişcarea Liberală (formaţiunea înfiinţată de ex-deputatul PNL Horaţiu Buzatu) pentru a candida la CJ Cluj.

Astăzi, şirul demisiilor a fost continuat de liderul PSD Cluj-Napoca, ex-ministrul Aurelia Cristea.

Atac la Liviu Dragnea

Într-o conferinţă de presă, fostul ministru a explicat că interpretează înlocuirea sa din postura de candidat drept "o invalidare politică de la nivel central", astfel că renunţă să mai conducă filiala. Iar pentru ca ţinta mesajului său să fie şi mai clară, Aurelia Cristea l-a nominalizat pe şeful PSD, Liviu Dragnea, acuzându-l de dezinteres faţă de situaţia de la Cluj-Napoca. "Niciodată conducerea centrală n-a fost interesată de ce se întâmplă în proiectul acesta de la municipiul Cluj-Napoca, un municipiu extrem de important pentru ce înseamnă Transilvania (...) Dincolo de sondaje, trebuie să îţi asculţi oamenii. Nu a fost interesat domnul Dragnea de acest lucru", a punctat fostul ministru din Cabinetul Ponta.

Precedentele Arad, Braşov şi Vâlcea

Filiala clujeană a PSD nu este singura în care s-a lăsat cu discuţii şi demisii după ce au fost impuşi de "mai sus" alţi candidaţi decât cei doriţi de teritoriu.

* Arad. În urmă cu doar câteva zile, liderul PSD Arad, Dorel Căprar, a anunţat că partidul îl va susţine pentru a candida la Primăria Arad pe independentul Sebastian Bulumac (38 de ani). Aproape imediat, consilierul PSD Marin Lupaş a anunţat că va candida ca independent împotriva actualului edil, Gheorghe Falcă (PNL), dornic să-şi adjudece al patrulea mandat. "Regret că actuala conducere a PSD Arad a scufundat partidul în anonimat şi mediocritate. În condiţiile în care PSD Arad a decis în ultima clipă să susţină un candidat care nu se consideră candidatul PSD, fac apel la social-democraţii arădeni să mă susţină", a transmis Lupaş, printr-un comunicat de presă.

* Braşov. Discuţii aprinse au zguduit şi filiala judeţeană PSD Braşov, după ce Biroul Permanent Naţional al PSD a decis să schimbe atât candidatul la Primăria Braşov, cât şi pe cel la CJ Braşov. Concret, candidat PSD la Primăria Braşov a fost desemnat Cătălin Leonte, în locul lui Răzvan Popa, iar ex-prefectul Mihai Mohaci a fost numit candidatul PSD la CJ Braşov şi liderul interimar al filialei judeţene, după ce ex-ministrul Constantin Niţă şi-a anunţat demisia. Mohaci a declarat, în urmă cu câteva zile, că deciziile au fost luate de conducerea de la Bucureşti "în baza unor sondaje din care rezulta că echipa formată din Constantin Niţă şi Răzvan Popa favoriza echipa şi gruparea condusă de către Scripcaru-Gabor". Anterior, Niţă răspunsese la modificările operate pe listele de candidaţi cu un atac la Liviu Dragnea: "Aceste schimbări au fost impuse 100% de Liviu Dragnea. Indiferent ce se întâmplă, eu îl voi susţine în continuare pe Răzvan Popa (...) Decizia de la Bucureşti nu va fi respectată la Braşov. Noi nu suntem cârpa de şters pantofi ai nimănui".

* Vâlcea. După ce Biroul Permanent al PSD l-a numit drept candidat la Primăria Râmnicu Vâlcea pe deputatul Romeo Rădulescu (ex-PDL), liderul organizaţiei municipale, Ion Gigi Matei, a declarat că nu va face campanie electorală nou-venitului. "Am fost surprins de decizia la centru. Nu voi face campanie pentru Romeo Rădulescu, nu mi-e greu să-mi înaintez demisia, dar am o responsabilitate față de colegii din organizație", explica liderul PSD Râmnicu Vâlcea.

Preşedintele executiv al PSD Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu, a anunţat că se retrage din organizaţia municipală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri