Scandal în Comisia de învățământ din Senat. PSD, acuzat că modifică legi pe ascuns

Data actualizării: Data publicării:
senatul romaniei - captura

Senatorii social-democraţi au modificat pe ascuns legea educaţiei. Acuzaţia vine de la secretarul Comisiei de învăţământ, Dumitru Oprea, PNL. El susţine că nici nu a participat la şedinţa respectivă, iar semnătura care apare pe proiect - nu îi aparţine de fapt. Modificarea, adoptată în Comisie la iniţiativa fostului ministru Ecaterina Andronescu, amână concursurile din toamnă, pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli până în vara anului viitor.

Modificarea votata de Comisia de Învăţământ prevede ca examenul de ocupare a posturilor de director să aibă loc abia în vara viitoare şi nu pe 12 octombrie, cum e programat. Amendamentul este contestat, pentru că ar fi fost adoptat ilegal.

Dumitru Oprea - secretarul Comisiei de Învăţământ din Senat: „Mă surprinde, faptul, pe ordinea de zi nu a figurat o astfel de propunere legislativă. A fost sărit, omis, înlocuit, ce au făcut ei e treaba lor”.

Secretarul şi vicepreşedintele comisiei susţin că semnăturile lor, ce apar pe proiect, nu sunt reale.

Dumitru Oprea - secretarul Comisiei de Învăţământ din Senat: „Voturile nu ştiu cine le-a dat şi cum le-a dat, iar semnătura nu este a mea, este a unei persoane pe care probabil cu timpul o să o aflăm.”

Dănuţ Mihai - vicepreşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat: „Seamănă cu semnătura mea, nu am semnat eu, nu este semnătura mea. Eu ştiu că este foarte grav şi o să cer explicaţii”.

Proiectul de modificare a datei concursului ar fi fost iniţiat de Ecaterina Andronescu, şefa Comisiei de Educaţie din Senat şi fost ministru de resort. Ea spune că au fost respectate toate procedurile parlamentare.

Ecaterina Andronescu - senator, fost ministrul al Educaţiei: „Amendamentul acesta spune că concursurile pentru directori se organizează numai în vacanţă, nu să bulversezi sistemul în timpul anului şcolar început.”

Modificarea adusă de senatori ar putea amâna concursul stabilit prin ordin de ministru.

Mircea Dumitru - ministrul Educaţiei: „Pe noi ne-a surprins neplăcut această mişcare. Ce dorim noi este să se respecte legea şi să avem concursuri publice astfel încât, o dată la patru ani, să avem nişte manageri care să se ocupe de şcoală”.

Senatorii PSD şi ALDE susţin modificarea propusă în comisie.

Florin Pâslaru - senator PSD: „Eu cred că actualul ministru al Educaţiei şi, dacă vreţi, tot Guvernul Cioloş face orice este posibil pentru a bulversa viaţa românilor în general”

Cristiana Anghel - senator ALDE: „Nu o văd pe doamna Andronescu făcând lucrurile pe ascuns şi pe sub mână”.

Ministrul Educaţiei dă asigurări că amendamentul nu îi va perturba planul de a introduce criterii de competenţă la ocuparea posturilor de director de şcoală.

Mircea Dumitru - ministrul Educaţiei: „Guvernul îşi asumă acest concurs şi îl vom avea pe 12 octombrie, prima fază.”

Proiectul, cu tot cu modificare, va ajunge luni în plenul Senatului. Dacă va fi adoptat, va rămâne încă cinci zile în Parlament, unde poate fi contestat. Preşedintele Klaus Iohannis ar avea apoi 20 de zile la dispoziţie să îl promulge.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri