Scandal în USR. Nicușor Dan își acuză colegii de minciună

Data actualizării: Data publicării:
161026_USR_GHINEA_NICUSOR_003_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

După ce actuala conducere a Uniunii Salvați România a fost criticată de doi deputați, pe motiv că ar refuza o dezbatere serioasă asupra viitorului partidului, Nicușor Dan a reacționat acuzându-i pe cei doi de minciună și arătând că apropierea Congresului USR „ia ușor mințile”.

161026_USR_GHINEA_NICUSOR_003_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

În replica postată pe Facebook, președintele USR se referă la declarațiile recente ale deputaților Tudor Benga și Cristian Ghinea. „Din păcate, apropierea Congresului USR începe să ne ia ușor mințile. (...) Un calendar clar de pregătire a Congresului a fost stabilit în ședința președinților de filiale județene din 11 februarie. În teleconferința cu președinții filialelor județene din 28 februarie au fost anunțați responsabilii care să colecteze propunerile de la toți membrii asupra Statutului. Până în 10 aprilie acești responsabili au sistematizat propunerile primite de la membri. În 22 aprilie, comisia de juriști va prezenta sinteza națională către președinții filialelor județene, care vor agrea asupra chestiunilor fundamentale pentru care există puncte de vedere diferite, acestea urmând să fie tranșante de Congres. Tot în 22 aprilie se va discuta despre alte documente care să fie eventual aprobate de Congres în afara Statutului. Tudor și Cristi știau aceste lucruri când au făcut declarațiile publice. Dezbaterea internă chiar are loc. Campania internă este legitimă, dar nu e în regulă când se bazează pe informații false transmise în spatiul public. Să dezbatem, dar să nu ne mințim între noi”, a scris Dan.

Reacția liderului USR vine după ce, miercuri, deputatul Tudor Benga a acuzat că „părți” din conducerea actuală a partidului „se tem de deschidere și competiție”, drept pentru care nu s-au purtat discuții serioase în interiorul formațiunii pe documentul programatic lansat de el, alături de Cristian Ghinea și Adrian Prisnel. „Deși documentul a primit feedback extrem de pozitiv din partea a numeroși membri, conducerea actuală a partidului nu dă nici un semn că ar interesa-o vreo discuție serioasă pe aceste subiecte. Ceea ce naște aceleași dubii pe care le-a născut și episodul «uite Cioloș, nu e Cioloș» de luna trecută. Anume că părți din conducerea actuală se tem de deschidere și de competiție. Că sunt mai degrabă preocupați de menținerea propriei influențe în partid, decât de deschiderea și dezvoltarea sa. Că văd mai degrabă pericolul unor competitori puternici acolo unde ar putea vedea potențialul unor coechipieri de valoare”, a acuzat Benga.

Acesta a mai arătat că „genul ăsta de perspectivă” riscă sa transforme USR „într-un partid mic și irelevant”.

Critici extrem de dure la adresa actualei conduceri a USR a formulat, tot miercuri, și deputatul Cristian Ghinea, care a avertizat că nu exclude să candideze la președinția partidului, dacă Nicușor Dan nu consimte la o serie de reforme interne.

„Vreau să avem un partid policentric, care să nu depindă de stările, problemele unui lider, ci să avem o garnitură de lideri care să-i dea șansa să crească (...) Ne-am organizat prea mult în jurul unei persoane. Îl respect pe Nicușor Dan, pentru că a pornit această poveste frumoasă, că a avut curajul și determinarea să facă acest pas, îl voi respecta și mai mult când schimbă regulile de organizare pentru a permite partidului să crească”, a declarat Ghinea, într-un interviu pentru ziare.com. Acesta a mai spus că, în acest moment, USR are o problemă: „Logica «suntem partidul lui cutare», de parcă partidul ar fi pe persoană fizică, un fel de minge pe care o ții la piept, ceea ce e jignitor pentru oamenii superbi din USR”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri