Scandal la votul din comisiile parlamentare pentru judecătorul României la CEDO

Data actualizării: Data publicării:
laura vicol
Comisia Juridică de la Camera Deputaților este condusă de Laura Vicol. Foto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

Comisiile reunite juridice și pentru drepturile omului din Senat și Camera Deputaților nu au reușit să voteze, marți, propunerile Guvernului pentru funcția de judecător la CEDO. Votul va fi reluat miercuri.

Ședința a fost una tensionată, după ce președinta de ședință, Laura Vicol, a fost acuzată de colegi că a numărat greșit voturile. Este vorba de votul pentru fostul agent guvernamental la CEDO, Răzvan Horațiu Lazăr, care a primit un aviz negativ. Celelalte două propuneri, Sebastian Rădulețu, avocat în Craiova și Bogdan Iancu, profesor universitar, au fost avizate pozitiv.

Surse politice susțin că favoritul PSD pentru funcție ar fi Sebastian Rădulețu, însă decizia aparține Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care alege dintre cei trei candidați.

După ce mai mulți membri ai comisiei au sesizat rezultatul viciat al votului, Vicol a anulat votul printr-un mesaj trimis pe Whatsapp și a anunțat că va convoca o nouă ședință pentru miercuri, de la ora 12:00, spun surse din comisie.

Lista cu cele trei propuneri a fost trimisă în Parlament în urma selecției de la Ministerul Justiției, realizată de o comisie de specialiști. Avizul comisiilor parlamentare este consultativ. 

România trebuie să propună o listă cu trei candidați, urmând ca Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei să aleagă în final judecătorul României la CEDO.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri