Scenarii politice pentru viitorul guvern. Decizia e la Klaus Iohannis

Data publicării:
palatul victoria 07.11

Varianta unui nou Guvern politic pare un scenariu exclus după prima rundă de consultări de la Palatul Cotroceni.

Ion Bogdan Lefter, analist politic: Partidele par la unison să îi lase preşedintelui iniţiativă totală.

O soluţie neutră politic e mai probabilă. Dacă nu întregul guvern tehnocratic, probabil un premier independent. Greu de imaginat o soluţie de genul guvern de uniune naţională.

Comentatorii politici cred că partidele s-au temut în primul rând de reacţia oamenilor din stradă, care sunt critici în mesajele lor cu toată clasa politică.

Cristian Tudor Popescu, jurnalist şi scriitor: Nu au îndrăznit să propună guverne politice. Mare lucru. Nu au venit cu propuneri de premier. Ceea ce denotă că le-a intrat totuși frica în oase. Soluția e guvern tehnocrat, tehnic, adică nepolitizat, de profesioniști.

Un guvern de specialişti fără apartenenţă politică ar asigura tranziţia până la noi alegeri. Scenariul anticipatelor, deşi ar putea fi acceptat de partide pare greu de aplicat.

Ele pot fi organizate numai dacă Parlamentul respinge două cereri de învestitură pentru un nou guvern şi este dizolvat de preşedinte.

Cum pot fi declanşate anticipatele, conform Constituţiei:

ARTICOLUL 89

Dizolvarea Parlamentului

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Ion Bogdan Lefter, analist politic: e riscant pentru partide în general şi chiar şi pentru preşedintele Iohannis în rolul său de arbitru să convină de pildă asupra căderii a doua guverne în Parlament

S-au şi pronunţat anticipat critici conform cărora asta ar fi un aranjament, un teatru parlamentar.

O altă piedică în calea susţinerii alegerilor anticipate este chiar legea care le organizează. Cea care este în vigoare nu ar reduce numărul de parlamentari, cum vor protestatarii. Există o lege nouă care poate face asta, însă ea nu se aplică decât din septembrie anul viitor.

Klaus Iohannis va avea o nouă rundă de întâlniri cu partidele politice la începutul săptămânii viitoare pe tema numirii unui noui Guvern. Şeful statului promite că va prezenta o concluzie până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri