Ședința de Guvern în care trebuia adoptată OUG pentru referendum, amânată

Data actualizării: Data publicării:
guvernul dancila_govro

Şedinţă de Guvern, în care urma să se aprobe Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea referendumului pentru redefinirea familiei, a fost amânată pentru mâine. Iniţial, Executivul urma să aprobe actul normativ astăzi la ora 16.00.

guvernul dancila_govro
Sursă foto: gov.ro

Citiţi şi: Rolul Rusiei în ceea ce face Toader

ACTUALIZARE. Executivul anunță amânarea ședinței pentru marți, la o oră ce urmează a fi precizată.

-----

Va fi o ședință extraordinară, la ora 16.00, convocată de Secretariatul General al Guvernului, cu acordul premierului Viorica Dăncilă. Scopul ședinței de Guvern îl constituie adoptarea unei ordonanțe de urgență care să permită desfășurarea referendumului timp de două zile, nu timp de o zi, cum se întâmplă de obicei și cum este prevăzut în legislația în vigoare.

Ordonanța de urgență trebuie să modifice Legea referendumului, care prevede: „cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.

După adoptarea ordonanței și publicarea acesteia în Monitorul Oficial va fi nevoie, pentru organizarea și desfășurarea referendumului, și de adoptarea mai multor hotărâri de Guvern.

Ședința extraordinată a Cabinetului Dăncilă vine după ce, luni, Curtea Constituțională a dat aviz favorabil Legii privind revizuirea Constituției, adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de Cameră decizională.

Ideea desfășurării referendumului timp de două zile a apărut în condițiile în care pentru validarea acestuia este nevoie să se prezinte la urne 30% din cetățenii cu drept de vot. Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, vinerea trecută, că 18.917.485 de alegători figurau la 31 august în Registrul electoral. În acest caz, pentru validarea referendumului este nevoie de prezența la urne a 5.675.246cetățeni cu drept de vot.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri