Şedinţă de Guvern supravegheată de protestatari

Data actualizării: Data publicării:
170131_PROTEST_GRATIERE_02_INQUAM_Liviu_Florin_Albei

Guvernul s-a reunit într-o şedinţă în care trebuie să adopte proiectul de buget, pentru ca acesta să fie trimis Parlamentului.

170131_PROTEST_GRATIERE_02_INQUAM_Liviu_Florin_Albei
Foto: InquamPhotos/Liviu Florin Albei

Şedinţa de guvern a fost convocată pentru ora 19:45, o întârziere care a fost criticată şi de Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor. Acesta s-a plâns că Executivul întârzie cu transmiterea bugetului, deşi a obţinut şi avizul CSAT de care n-ar fi avut nevoie.

Oficial, pe ordinea de zi a şedinţei se află doar bugetul. În jurul orei 20:30, în Piaţa Victoriei se strânseseră aproximativ 30 de protestatari.

sed guv 31 ian 2017

Iniţial, protestatarii s-au strâns chiar în faţa Guvernului, însă au fost direcţionaţi de jandarmi în scuarul din Piaţa Victoriei. Accesul pe trotuarul din faţa sediului Executivului este restricţionat.

Un nou protest a fost anunţat pe Facebook pentru duminică, 5 februarie. Era luată în calcul o manifestaţie şi pentru ziua de miercuri, 1 februarie, când are loc în mod normal şedinţa de Guvern. Se vorbea în mediul online despre eventualitatea ca atunci să fie adoptată ordonanţa de modificare a codurilor penale.

Aproximativ o sută de persoane au protestat la Cluj-Napoca împotriva proiectelor de acte normative referitoare la grațiere și modificarea codurilor penale, transmite Agerpres. Ei au purtat pancarte pe care se putea citi, printre altele, „Vrem justiție, nu corupție” și au scandat „Fără hoție în democrație”, „Clujul cere fără grațiere”, „Dragnea, nu uita, pușcăria-i casa ta”.

„Protestăm pentru faptul că vrem să se respecte legile. Nu s-a ieșit la vot, OK, nu a ieșit rezultatul pe care l-am vrut noi. Cei care suntem acum în stradă respectăm rezultatul votului, dar în cazul acesta, ceea ce se întâmplă în Guvern, în Parlament trebuie să fie cu respect față de lege. Faptul că modificăm Codul Penal, faptul că introducem niște ordonanțe de urgență care clar nu ar trebui să fie de urgență... Nu este nicio urgență. Toate lucrurile astea ne fac să ieșim în stradă și să spunem și noi că ne pasă și că nu vrem să se întâmple așa ceva. E o situație care nu ar trebui să existe într-un stat democratic”, a declarat unul dintre protestatari, Diana Vasile, studentă la Facultatea de Drept.

Protestatarii s-au adunat în Piața Unirii din Cluj-Napoca în urma apelurilor lansate pe rețelele de socializare. „Alertă! Acesta este un protest spontan. Ne vedem la 18.30 în Piața Unirii. Aparent Guvernul nu a înțeles nimic în urma protestului de Duminică și va încerca să promoveze mâine Ordonanța de Urgență care aduce modificări ale codului penal dedicate tuturor politicienilor condamnați penal sau cercetați. Azi și mâine decidem în ce fel de țară vrem să trăim. Una guvernată de respectul față de legi și statul de drept, sau alta în care cele două nu mai înseamnă nimic. Mâine scapă toți!”, se spunea în apelul de pe Facebook.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri