Nicolae Ciucă, premierul propus de PNL. Ciucă va conduce și negocierile cu PSD, în locul lui Cîțu

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
ciuca si citu la parlament
Liberalii vor stabili în ședința BEX numele premierului. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Liderii PNL au decis joi, în ședința Biroului Executiv Național, să îl propună pe Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru. Ciucă va conduce negocierile cu PSD, care vor fi reluate la ora 16. În ședința BEX, Florin Cîțu a fost cel care l-a propus pe Nicolae Ciucă.

ACTUALIZARE 14:30 Guvernul Ciucă va fi votat săptămâna viitoare, joi, 25 noiembrie, susțin surse politice. Nicolae Ciucă este acceptat și de PSD. Zilele următoarele, președintele Klaus Iohannis va convoca partidele la consultări, la Palatul Cotroceni.

ACTUALIZARE 14:05 Liberalii au votat în unanimitate, în ședința BEX, propunerea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru. Propunerea ar fi fost făcută chiar de președintele partidului Florin Cîțu, susțin surse participante la ședință. De la ora 16, PNL și PSD reiau negocierile pe programul de guvernare. Negocierile vor fi conduse de Nicolae Ciucă. 

ACTUALIZARE 13:15 Potrivit ultimelor informații din interiorul PNL, Florin Cîțu intenționează să îl propună în ședința Biroului Executiv Național pe Dan Vîlceanu pentru funcția de prim-ministru. În același timp, prim-vicepreședinții partidului îl vor susține pe Nicolae Ciucă, preferat și de președintele Klaus Iohannis. 

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Digi24.ro că „cel mai probabil” se va vota între Dan Vîlceanu și Nicolae Ciucă. 

Sursele citate precizează că Florin Cîțu și Dan Vîlceanu nu mai răspund la telefon. 


Știrea inițială

Potrivit unor surse din conducerea partidului, Florin Cîțu ar urma să facă un pas în spate, după ce în ultimele săptămâni a forțat în negocieri numirea sa la șefia guvernului. Ultima variantă luată miercuri în calcul de președintele PNL era impunerea unui apropiat în funcția de premier - Dan Vîlceanu, nume pe care Cîțu l-ar fi avansat inclusiv în discuțiile cu PSD și UDMR. Propunerea lui Vîlceanu s-ar lovi însă de opoziție în partid. 

Liberalii se așteaptă ca propunerea de premier să fie Nicolae Ciucă, spun sursele citate, propunere susținută de cei patru prim-vicepreședinți. Ciucă este acceptat și de președintele Klaus Iohannis, dar și de partenerii de coaliție. Astfel, Ciucă ar urma să ocupe funcția de prim-ministru pentru următoarele 18 luni, într-un sistem de rotativă, urmat de un premier de la PSD pentru alte 18 luni.

După ce vor stabili în ședința BEX numele premierului, liberalii trebuie să aprobe propunerea și în ședința Biroului Politic Național. 

Negocierile dintre PNL și PSD sunt aproape finalizate pe programul de guvernare, însă cele două partide trebuie să își împartă ministerele în viitorul guvern, după stabilirea premierului.

Dacă liberalii stabilesc astăzi numele prim-ministrului, președintele Klaus Iohannis ar urma să cheme partidele la consultări zilele următoare. Guvernul PSD-PNL-UDMR ar urma să primească votul de învestitură săptămâna viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri