Primul CEx al PSD în care Liviu Dragnea este contestat masiv, la scenă deschisă

Data actualizării: Data publicării:
dragnea singur 180310_PSD_CONGRES_FINAL_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Este război pe faţă în PSD. Nu doar înaintea începerii CEx au existat discuții dure între mai mulți lideri importanți ai PSD și Dragnea, ci și în cadrul ședinței CEx. Gabriela Firea, unul dintre cei mai importanţi oameni în partid, l-a atacat dur pe liderul social democrat Liviu Dragnea pentru că îi ia apărarea ministrului de Interne, Carmen Dan. Pe aceasta din urmă a acuzat-o că ar fi orchestrat violenţele din 10 august ca să o defăimeze, mai ales prin prisma relaţiei pe care Gabriela Firea o are cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru. Gabriela Firea i-a cerut demisia lui Carmen Dan, numai că social-democraţii au făcut scut în jurul şefei MAI. 

Propunerea lui Liviu Dragnea privind oportunitatea unei Ordonanțe de Guvern privind amnistia și grațierea a fost respinsă de mai mulți lideri locali importanti. Nicolae Bădălău a mers până într-acolo încât a propus ca o astfel de Ordonanță să nu fie pusă în discuție până ce nu vor exista consultări cu societatea civilă.

dragnea singur 180310_PSD_CONGRES_FINAL_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

ACTUALIZARE 19.32:  Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, întrebată dacă ar fi mai bine pentru PSD dacă s-ar schimba conducerea, că le-a transmis colegilor săi că partidul a pierdut simpatizanţi şi trebuie făcut ceva.

ACTUALIZARE 19:20. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat sâmbătă că ministrul de Interne, Carmen Dan, a venit pregătită la CEx cu un dosar în care avea  „xeroxuri cu SMS-uri şi WhatsApp-uri, convorbiri particulare între doamna prefect şi un domn secretar de stat”, ceea ce indică faptul că „totul a fost bine pus la punct și regizat”. De asemenea, Gabriela Firea a spus că relația sa cu Liviu Dragnea „este tensionată” în acest moment.

Actualizare 17:20. Gabriela Firea a explicat care sunt motivele pentru care a propus demisia ministrului de Interne Carmen Dan, la ședința CExN PSD. Primarul Capitalei spune că a transmis un mesaj al comisarului european Corina Crețu, care a spus că membrii CE și-au exprimat îngrijorarea legată de ceea ce s-a întâmplat la protestul din 10 august.

Actualizare 14:00. Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a cerut, sâmbătă, la Comitetul Executiv Național al PSD, demisia ministrului de Interne Carmen Dan.

Actualizare 12:50. PSD a oferit presei lista oficială a proiectelor ce urmează să fie discutate la ședința CEx de la Neptun (click aici). În document nu se regăsește vreo ordonanță de urgență cu privire la amnistie și grațiere care să fie adoptat de Guvern, însă sunt amintite că trebuie adoptate mai multe proiecte de legi importante pe justiție ce nu au putut fi adoptate anul acesta, precum Codul civil, legea CSM, legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, Codul penal și de procedură penală, Codul administrativ ori legea ofshore.


Citiți și

Gabriela Firea îi cere demisia lui Carmen Dan

Nemulțumirile Gabrielei Firea înainte de Cex

Lider PSD, despre OUG pentru aministie şi graţiere: Un punct zero pentru români, un nou început

Bădălău: Domnul Tăriceanu, un bun candidat unic al PSD-ALDE la prezidențiale

G4Media: Discuție extrem de dură între Paul Stănescu și Liviu Dragnea înainte de CEX


Actualizare 11:10. Liviu Dragnea a ajuns la sala unde va avea loc CEx al PSD. El nu a făcut declarații și a spus că preferă să vorbească după această ședință.

Întrebat de jurnalişti dacă va fi o şedinţă tensionată, Dragnea a spus: „Poate la voi afară”.

De asemenea, întrebat dacă la şedinţa CEx va fi discutată o posibilă Ordonanţă pe amnistie şi graţiere, liderul PSD a răspuns: „Nu cred”.

Totodată, chestionat dacă el crede că i se va cere demisia, având în vedere că anumiţi membri au nemulţumiri faţă de conducerea partidului, liderul PSD a răspuns: „Nu.”

Acolo a ajuns și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. „Nu pot să anticipez ce se va întâmpla la CEx”, a spus ea.


Comitetul Executiv se reuneşte la o zi după ce femeile social-democrate au avut, la Mamaia, şcoala politică de vară, eveniment la care au fost aşteptaţi toţi liderii importanţi ai partidului, dar la care a lipsit Liviu Dragnea.

Reuniunea urmează să înceapă la ora 10.00, la Neptun.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la Constanţa, că nu se va discuta despre remaniere guvernamentală la şedinţa Comitetului Executiv de la finalul acestei săptămâni, întrucât nu a fost realizată evaluarea miniştrilor. Activitatea acestora va fi analizată prin prisma programului de guvernare, a mai spus Dăncilă.

„Nu se va vorbi la acest Comitet Executiv de remaniere guvernamentală. După cum ştiţi, am spus că se va face o evaluare a fiecărui ministru, în funcţie de programul de guvernare. Nu am făcut încă această evaluare, deci nu putem vorbi de o remeniere guvernamentală”, a răspuns Dăncilă.

Întrebată dacă este mulţumită de activitatea miniştrilor, a spus că doar după ce va face evaluarea va putea răspunde la această întrebare.

„Acest lucru pot să-l spun în urma evaluării pe care o fac, comparativ cu sarcinile îndeplinite, cu obiectivele îndeplinite din programul de guvernare. Până nu văd această foaie de parcurs a fiecărui ministru, dacă a fost îndeplinită, nu pot să fac anumite precizări”, a mai spus Dăncilă. 

În 21 august, Liviu Dragnea spunea că este nemulţumit de activitatea unor miniştri, iar în CEx trebuie să se discute acest lucru.

„La CEx nu ştiu dacă se va decide o remaniere guvernamentală, dar discuţii despre activitatea unor miniştri trebuie să fie. Da, sunt nemulţumit de unii miniştri. Doamna premier va avea iniţiativa, dacă se pune problema”, declara Liviu Dragnea.

Prima demisie din Guvernul Dăncilă

Vineri, ministrul Cercetării, Nicolae Burnete, şi-a anunţat demisia, fiind primul membru al Cabinetului Dăncilă care recurge la acest gest.

De asemenea, un alt subiect de discuţie ar putea fi suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis de care Liviu Dragnea a tot amintit.

„Eu aş vrea. Să vedem dacă domnul Tăriceanu şi-a schimbat opinia. Eu în continuare o susţin fără niciun fel de ezitare pe Viorica Dăncilă şi o susţin din toate punctele de vedere. Şi ea a început să fie ţintă. Dar acest guvern, pe care ăştia vor să-l dea jos prin violenţă, că nu se vor opri, dar nici noi nu stăm cu mâinile în sân. Şi asta vreau să-i asigur pe toţi membrii de partid”, afirma Dragnea, pe 21 august, întrebat dacă mai vrea suspendarea preşedintelui Iohannis.

Social-democraţii au abandonat, pentru o perioadă scurtă de timp, ideea suspendării preşedintelui după ce acesta a semnat decretul de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis că aceia care vor să-l suspende din funcţie pe preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să facă un calcul foarte simplu, şi anume care este baza de susţinere în Parlament a unui astfel de demers. El a spus că, din câte ştie, UDMR nu susţine acest lucru, iar numeroşi membri PSD au rezerve.

„În primul rând, cei care doresc să lanseze acest subiect trebuie să facă un calcul foarte simplu: care este baza de susţinere în Parlament a unui astfel de demers. Din câte ştiu, UDMR nu subscrie. Există, din căte ştiu eu, numeroşi membri din PSD care au rezerve, ca sa nu spun mai mult. Trebuie începută această evaluare întăi şi după aceea trebuie luată această decizie”, a afirmat Tăricenau.

Sesiunea parlamentară de toamnă urmează să aducă din nou pe masa Parlamentului Codul penal şi Codul de procedură penală, adoptate iniţial, dar contestate de opoziţie la Curtea Constiuţională.

De asemenea, legea offshore, adoptată în Camera Deputaţilor, care a fost forul decizional, într-o formă dorită de Liviu Dragnea, dar care i-a nemulţumit pe partenerii de coaliţie din ALDE, urmează să fie rediscutată de parlamentari. Dragnea anunţa că Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă pentru "clarificarea" Legii offshore, pentru că ceea ce prevede textul legii nu este foarte bine definit în anexa în care se stabilesc formulele de calcul şi că vrea ca "textul să fie foarte clar şi riguros pus în formule", fiind o lege de "importanţă uriaşă pentru România".

Liderii PSD se află la Neptun în perioada 31 august - 2 septembrie.

Sursa: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri