Șefa DNA refuză din nou să meargă la comisia privind alegerile din 2009

Data actualizării: Data publicării:
kovesi agerpres
Foto: Agerpres

Laura Codruța Kovesi, procurorul-şef al DNA, refuză pentru a doua oară să se prezinte în faţa parlamentarilor din comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. Ea a trimis din nou o scrisoare comisiei, după ce acum două săptămâni a invocat că un magistrat nu poate fi audiat de reprezentanţii altei puteri din stat. Şi tot de un refuz s-au lovit parlamentarii şi din partea fostului şef operativ al SRI, Florian Coldea.

kovesi agerpres
Foto: Agerpres

Laura Codruţa Kovesi a transmis o adresă comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 prin care le aduce, a doua oară, la cunoştinţă membrilor acesteia că nu se va prezenta la audieri deoarece nu are informaţii referitoare la obiectul cercetării lor.

„Având în vedere că nu am cunoştinţă despre aspecte de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei, nu mă voi prezenta în data de 20 iunie 2017, ora 14:00, la şedinţa comisiei de anchetă”, le-a transmis Laura Codruţa Kovesi, printr-o adresă, membrilor comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Pe 12 iunie, preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, Mihai Fifor, i-a adresat o scrisoare procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care invocă o decizie a CSM din 2007 care le-ar permite procurorilor, „în mod excepţional”, să participe la audieri în Parlament, cerându-i să se prezinte pe 20 iunie la Comisie.

În scrisoare sunt enumerate obiectivele Comisiei, precum şi baza legală a constituirii ei, atrăgându-se atenţia asupra riscurilor pentru persoanele care „obstrucţionează” activitatea ei.

„Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute utile activităţii comisiei poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală”, se arată în scrisoarea obţinută de News.ro.

Sunt contestate şi deciziile CCR invocate de Kovesi potrivit cărora nu ar putea veni la audieri, scrisoarea arătând că prevederile din Regulament declarate neconstituţionale, prin care persoanele erau obligate să participe, au fost modificate între timp de Parlament.

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că nu va veni la audiere, invocând o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum şi o decizie a Curţii Constituţionale din 1994, conform căreia dispoziţiile din regulementele Parlamentului care obligă persoane de a se prezenta la comisiile de anchetă sunt neconstituţionale.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri