Șefa DNA vrea legi mai dure pentru aleșii corupți 

Data publicării:
KOVESI-1

Laura Codruța Kovesi a atras atenția că în momentul de față sunt mulți parlamentari și primari care au fost condamnați pentru fapte de corupție comise în timpul mandatului, dar care continuă să ocupe respectivele funcții.  

„E o chestiune care ține în primul rând de morală și persoana care candidează trebuie să și analizeze dacă e moral să facă acest lucru. Au fost parlamentari condamnați definitiv pentru fapte de corupție și totuși au continuat să fie parlamentari, să meargă în Parlament, să voteze legi, să primească salariu. Poate la nivel de societate ar trebui să ne gândim dacă astfel de situații pot fi rezolvate și legislativ. Ar trebui o modificare legislativă prin care persoanele care sunt condamnate definitiv pentru fapte de corupție să nu mai poată exercita în continuare funcția de care s-au folosit sau în care au comis fapte de corupție”, a declarat Laura Codruța Kovesi în emisiunea „După 20 de ani”.

De asemenea, șefa DNA a precizat că mai multe sondaje de opinie au scos la iveală că acei candidați la primăriile din țară care au fost condamnați de o instanță pentru fapte de corupție încă se bucură de sprijinul cetățenilor. 

Laura Codruța Kovesi a subliniat că DNA nu are prerogative în acest sens și a spus că ar fi nevoie de o amplă dezbatere publică pentru a iniția un astfel de proiect legislativ.

Șefa DNA a precizat că tot ce poate face instituția pe care o conduce este să sesizeze CSM-ul sau Ministerul Justiției atunci când apar probleme în aplicarea legii. 

Astfel, această chestiune rămâne în mâinile parlamentarilor, care vor exact oposul. În Parlament, ecistă un proiect legislativ care prevede că doar aleșii care au fost condamnați definitiv cu executare își pot pierde funcția și nu mai pot candida, nu și ce condamnați cu suspendare. 



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri