Mesajul șefe Reprezentanţei CE în România pentru tinerii care vor să plece din țară: „Du-te, studiază, munceşte un pic acolo şi apoi întoarce-te”

Data actualizării: Data publicării:
angela cristea2
Angela Cristea, şefa Reprezentanţei CE în România

Angela Cristea, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a explicat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 care este miza votului la alegerile europarlamentare. „UE dă libertăţi. Pe aceea de a fi liber, de a călători, de a-ţi căuta un loc de muncă, de a-ţi căuta un loc de studiu în alt stat mebru, sau pur şi simplu de a-ţi face o altă viaţă”, spune ea.

Mă tem că încă mulţi dintre cei care nu ies la vot spun că votul meu nu contează. Iar mesajul meu este că fiecare vot contează. Oamenii în România, parte dintre alegători, sunt obişnuiţi când merg la vot, într-o relaţie tranzacţională: Îmi dai să îţi dau votul. Îmi dai o sticlă de ulei, îmi dai o pungă de zahăr? Ce este în punga UE la aceste alegeri? Dacă pune votul pentru aceste alegeri, UE dă libertate. Aş spune: UE dă libertăţi. Pe aceea de a fi liber, de a călători, de a-ţi căuta un loc de muncă, de a-ţi căuta un loc de studiu în alt stat mebru, sau pur şi simplu de a-ţi face o altă viaţă”, a spus Angela Cristea.

Întrebată cum le-ar răspunde celor care susțin că sunt trimiși europarlamentari la Bruxelles ca să câștige mii de euro fără să facă nimic, Angela Cristea a spus: „Nu aş fi de acord cu acestă percepţie că nu fac nimic. Parlamentul European are un rol foarte important, acesta de a adopta legislaţie europeană. Iar parlamentarii români care sunt acolo votează această legislație. Este normal ca oamenii să aştepte un răspuns de la cei pe care îi votează, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european. Şi dacă acest răspuns nu vine singur şi de bunăvoie, este normal ca alegătorul informat, implicat politic să îl tragă de mânecă şi să îl întrebe: Ok, din ceea ce ai promis, ce faci pentru mine?”

Întrebată dacă le-ar spune tinerilor să rămână în România sau, dimpotrivă, să plece din țară, Angela Cristea a răspuns: „Aş spune: Da, pleacă! Du-te, studiază, munceşte un pic acolo dacă vrei şi pe urmă întoarce-te. Este foarte important. Este ceea ce am făcut şi eu. Mi-ar fi fost foarte uşor să mă stabilesc în oricare dintre statele membre, dar casa mea este aici, sufletul meu este aici.

În acelaşi timp, îmi dau seama că eu nu pot convinge pe nimeni să se întoarcă în ţară. Numai ţara îl poate convinge pe un om să se întoarcă acolo. Este foarte important ce se întâmplă aici. Că soluţiile, multe dintre soluţii, vin aici. Că Europa poate ajuta, dar până la urmă ce poate face Europa este să ofere oportunitatea de a trăi mai bine. Şi această oportunitate este folosită diferit de diferite state membre. Unele state membre reuşesc să fie mai competitive în a oferi o viaţă mai bună”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri