Sari la conținut

Șeful CJ Vrancea îi apără pe funcționarii publici

Şeful Consiliului Judeţean Vrancea propune ca procurorii să nu mai pună sub semnul întrebării oportunitatea deciziilor luate în administraţie, ci doar legalitatea acestora, informează Agerpres.

Deci, de la deciziile, decretele emise de președintele țării, de la hotărârile de guvern și ordinele miniștrilor, până la hotărârile consiliilor locale și consiliilor județene, trebuie să interzicem strict, prin lege, că nu poate niciun organ judiciar al statului să cenzureze decizia de oportunitate. Și cred că de aici vine îngrijorarea unora dintre funcționarii publici, care s-au trezit că, semnând documente legale, din acest punct de vedere au trebuit, ulterior, să dea explicații, a afirmat Oprișan, la Palatul Parlamentului, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Acesta a mai adăugat „că sunt foarte multe articole neconstituționale în cele două coduri, iar legea Curții de Conturi are lacunele ei. Din acest punct de vedere trebuie făcută o analiză cât se poate de clară, în așa fel ca această situație să fie deblocată”.

Cât privește activitatea desfășurată de DNA, Oprișan a susținut că activitatea acestei direcții trebuie să funcționeze, pentru că DNA-ul este o instituție necesară.

„Cei care fură de la comunitate trebuie să meargă la închisoare, fără doar și poate din acest punct de vedere. Eu cred că colegii mei nu sunt îngrijorați din această cauză. Ceea ce, în schimb, trebuie discutat în mod public cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Ministerul Public, cu Parlamentul țării, cu toate celelalte componente ale sistemului de justiție, este legat de până unde merge cenzura privind legalitatea. Pentru că noi vorbim despre legalitate, iar organele judiciare din România trebuie să aibă dreptul, pe bună dreptate, să cenzureze legalitatea nu oportunitatea deciziei administrative atât în plan guvernamental, cât și în plan local, cât și în planul președintelui țării", a menționat Oprișan.