Dan Barna a fost desemnat candidatul USR la alegerile prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
Dan Barna, președintele USR. Foto: InquamPhotos/George Călin
Dan Barna, președintele USR. Foto: InquamPhotos/George Călin

Dan Barna a fost ales candidatul USR la prezidențiale, în Congresul de sâmbătă al partidului. Liderul formațiunii a primit 324 de voturi din totalul de 492 de voturi exprimate.

Actualizare 16:15. Dan Barna a fost desemnat candidatul USR la alegerile prezidențiale. 

Mihai Goțiu a primit 134 de voturi, Dumitru Stanca - 5 voturi, iar Dragoș Dinulescu 3 voturi, potrivit anunțului făcut de Cătălin Drulă.

Din totalul de 492 de voturi exprimate, 26 nule.

„Chiar cred că România are nevoie de ADN-ul USR la Cotroceni. Cred că obiectul USR PLUS în campanie e de a transforma România în care copii și tinerii vor să trăiască și mulți vor să se întoarcă. Mulțumesc încă o dată. Alianța USR-PLUS merge la victorie”, a declarat Dan Barna, imediat după anunțarea votului de pe scena Congresului USR, potrivit Mediafax.

În cursa internă pentru prezidențiabilul USR au fost înscriși liderul USR Dan Barna, senatorul Mihai Goțiu, Dumitru Stanca și Dragoș Dinulescu. În partea a doua a Congresului, USR va aduce și va vota modificările la statut.

Pe 8 iunie, Comitetul Politic al USR a aprobat o serie de modificări la Statutul partidului, modificări care vor fi supuse aprobării Congresului de sâmbătă. Principala schimbare privește modul de alegere a președintelui USR, în sensul ca acesta să fie ales de toți membrii partidului, prin vot direct. Amendamentul agreat de Comitetul Politic, reunit la Brăila, a fost propus de Dan Barna.

Dacă modificarea Statutului va fi agreată de Congresul USR, atunci președintele formațiunii va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat al membrilor USR pentru un mandat de maximum 4 ani.

Tot sâmbătă a avut loc și Consiliul Național al PLUS. La finalul reuniunii, Dacian Cioloș a anunțat că a fost decis ca prezidențiabilul partidului să fie ales prin vot electronic de către toți membrii formațiunii, în perioada 22-27 iulie. Ulterior vor fi negocieri cu USR pentru a decide candidatul Alianței la prezidențiale.

Cioloș a mai spus că se va înscrie în competiția internă pentru prezidențiabilul PLUS. Alianța vrea să meargă pe un tandem președinte-premier la alegerile din toamna acestui an. Dacă Dan Barna va fi prezidențiabilul, atunci Dacian Cioloș va fi premierul sau viceversa.


Actualizare 13:10. Discursurile celor patru candidați s-au încheiat și în scurt timp va începe votul.

Actualizare 12:50. Dan Barna a declarat, sâmbătă, că Alianța USR-PLUS are o șansă reală să dea președintele României. El le-a spus colegilor prezenți la Congres că USR este „Games of Thrones ca viziune”, dar ca energie este „Star Trek-ul României”.

„După toate lucrurile pe care am reușit să le facem împreună în ultimii 3 ani, sunt sigur că avem o șansă reală ca USR PLUS să dea președintele. Și știu că aveți curajul să intrăm în această competiție. Știu că avem voința să mergem până la capăt pe acest drum. Suntem Games of Thrones ca viziune, dar ca energie suntem Star Trek-ul României. Vă cer doar să aveți încredere în mine că vă pot reprezenta cu succes și în calitate de candidat la Președinția României, a afirmat Dan Barna, la Congresul de sâmbătă în care USR ale candidatul la prezidențiale.

Barna evocă scene din Matrix la Congres: Dacă vei lua pastila albastră vei vedea realitatea așa cum e

Liderul USR a mai evocat scena din filmul „Matrix” în care personajul principal avea de ales între a lua pastila roșie sau albastră. Liderul partidului a spus că, prin intrarea în politică, a ales să ia pastila albastră care îi arată realitatea așa cum este ea.

„Povestea noastră este de fapt exact povestea acelor oameni care au ieșit în stradă și au rămas acolo să protesteze împotriva abuzurilor și să înfrunte gazele lacrimogene și bastoanele jandarmilor atunci pe 10 august. De fapt și închei această parte povestea noastră este povestea tuturor românilor care au ales să nu mai stea deoparte. Despre asta este USR”, a afirmat Barna.

El a povestit și cum a decis să intre în politică, în perioada guvernării tehnocrate, când Executivul era condus de Dacian Cioloș.

„Povestea mea a început tot acum trei ani. O știți. Eram la socrii de Paște. A sunat telefonul. Era Dacian Cioloș care m-a întrebat dacă vreau să mă alătur echipei de la Ministerul Fondurilor Europene. Am zis «da» și vă mărturisesc că îmi este foarte greu, și am din când în când acest moment, să mă gândesc că de fapt între acel «da» entuziast, optimist, vag năuc și acest discurs acum în fața voastră au trecut doar trei ani. Și nu am făcut niciodată politică înainte de USR. Eram interesat de politică ca oricare om care vede și știri politice la televizor, între un meci de fotbal și un film bun sau o partidă de tenis. Și eram antreprenor. Construisem și conduceam una dintre firmele importante în domeniul fondurilor europene din România și aveam ceea ce se puntea numi o viață confortabilă. Aceasta era viața mea până acum trei ani”, a explicat Barna.

Liderul USR a făcut referiri la filmul „Matrix”, precizând că după ce a fost în guvernul tehnocrat nu a mai putut reveni la viața sa obișnuită, cea de antreprenor.

„După jumătate de an în acest guvern tehnocrat mi-am dat seama că nu mă mai pot întoarce la viața mea dinainte. Cred că știți cu toții secvența aceea din Matrix, în care în partea aceea de început Neo primește două pastile, una roșie și una albastră, și i se spune «dacă iei pastila roșie te vei întoarce la viața ta obișnuită și vei vedea lucrurile așa cum le vedeai dintotdeauna. Dacă vei lua pastila albastră vei vedea realitatea așa cum este ea». La fel a fost și pentru mine. Am acceptat acea provocare și am intrat în USR. În 2016 am devenit deputat de Sibiu în Camera Deputaților, iar în 2017 voi m-ați ales președintele partidului. De atunci și până astăzi am crescut”, a conchis Dan Barna.

Citește și

Nicușor Dan, la Congresul USR: Am venit să-mi salut vechi prieteni. Am speranța să fiu candidatul la Primăria Capitalei

Goțiu, în cursa internă pentru prezidențiale: USR înseamnă salvarea pădurilor, a apelor și a tot ce înseamnă mediu în România

Decizie PLUS: Partidul lui Cioloș își alege propriul candidat la prezidențiale


Actualizare 10:30. A început congresul USR pentru stabilirea candidatului la prezidențiale, pe muzica din serialul „Game of Thrones”. Cei patru candidați din curs internă vor încerca să-și convingă colegii ca să-i voteze prin discursuri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Roxana Wring: „Viorica Dăncilă trebuie să plece, Gabriela Firea trebuie să plece”

Președintele USR București, Roxana Wring, a declarat că formațiunea își va alege candidatul la prezidențiale și că oameni precum Dăncilă sau Firea trebuie să plece.

„Suntem aici pentru că USR a crescut. Avem mai mulți membri, mai multe voturi. Am obținut aproape 40% din voturile la alegerile europarlamentare și am venit cu propuneri și soluții pentru București. Acest Congres vine să deschisă o nouă etapă politică. Congresul de azi este unul al maturității. Vom alege un prezidențiabil, vom face modificări la statut și suntem aproape să finalizăm un parteneriat cu PLUS. Sunt opțiuni de partid mare. Sunt opțiuni de partid care va conduce adminsitrația centrală și locală, începând cu 2020. Sunt opțiuni capitale pentru USR, dar mai ales pentru România”, a declarat Roxana Wring.

Președintele USR București a spus, în debutul Congresului USR, că din 2020 USR trebuie să guverneze.

„Viorica Dăncilă trebuie să plece, Gabriela Firea trebuie să plece. În 2020, toți hoții și incompetenții trebuie scoși din adminsitrația publică și locală. Cu asta mai avem de luptat. Avem de schimbat mentalități, viziuni învechite, avem de schimbat legi date pentru infractori. Deciziile noastre de azi vorbesc despre deciziile noastre de mâine. Ceea ce se întâmplă azi spune ce se va la Palatul Victoria și în administrația publică. Nu e nici Game of Thrones, nu e bussiness as usual, e testul unei maturități”, a completat Roxana Wring, potrivit Mediafax.

Dan Barna, Dragoș Dinulescu, Mihai Goțiu și Dumitru Stanca. Foto: InquamPhotos/George Călin
Dan Barna, Dragoș Dinulescu, Mihai Goțiu și Dumitru Stanca. Foto: InquamPhotos/George Călin

Foto: InquamPhotos/George Călin


Urmăriți mai jos o discuție dintre jurnaliștii Andreea Bratu și Claudiu Pândaru:

Cel de-al patrulea Congres al USR se va desfășura sâmbătă, începând cu ora 10.30 la Teatrul Național București (TNB).

De la 10.30 la 13.30 candidații USR vor susține discursuri și apoi va avea loc votul cu buletine. Între 13.30 și 15.00 va fi efectuată numărătoarea voturile, urmată de anunțarea rezultelor. Dezbaterile și votul amendamentelor la Statut vor începe după-amiază și este posibil să se desfășoare până seara, potrivit sursei citate.

Dumitru Stanca, înscris în competiția internă pentru prezidențiale, este cadru militar în rezervă şi membru USR Ilfov, iar Dragoş Dinulescu, și el înscris în cursa internă, este medic dentist şi membru în Biroul Judeţean USR Prahova.

Citește și Dan Barna, la Digi24: În două săptămâni anunțăm candidatul alianței USR-PLUS la alegerile prezidențiale

Modificările la statutul USR

Pe 8 iunie, Comitetul Politic al USR a aprobat o serie de modificări la Statutul partidului, modificări care vor fi supuse aprobării Congresului de sâmbătă. Principala schimbare privește modul de alegere a președintelui USR, în sensul ca acesta să fie ales de toți membrii partidului, prin vot direct. Amendamentul agreat de Comitetul Politic al USR, reunit la Brăila, a fost propus de Dan Barna.

Dacă modificarea Statutului va fi agreată și de Congresul USR, atunci președintele formațiunii va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat al membrilor USR pentru un mandat de maximum 4 ani, se arată într-un comunicat de presă.

PLUS își deseamnează candidații la prezidențiale și Primăria Generală Capitalei

Consiliul Național al PLUS se va desfășura tot sâmbătă, în vederea desemnării candidatului PLUS la la prezidențiale și la Primăria Generală a Capitalei. Vor exista și decizii referitoare la organizarea internă a partidului și stadiul negocierilor care au loc, în aceste zile, la nivel european, a informat formațiunea, într-un anunț de presă.

De la ora 13.00, președintele PLUS Dacian Cioloș va susține o conferință de presă, pentru a informa asupra deciziilor luate de partid în cadrul Consiliului Național.

USR și PLUS se află de câteva săptămâni în negocieri în vederea stabilirii candidatului Alianței pentru un mandat la Cotroceni. Liderii celor două formațiuni au explicat că va fi un tandem al Alianței USR-PLUS. Dacă Dan Barna va fi prezidențiabilul, atunci Dacian Cioloș va fi propunerea de premier sau viceversa.

Sursa: Mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri