Ce înseamnă anunțul din Kiseleff, duminică seara: supraviețuirea politică. Devine Dragnea o vulnerabilitate pentru PSD?

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
dragnea pe ganduri PACHET_LD_180310_psd_congres_05_inquam_photos_octav_ganea
foto INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Despre anunțul lui Dragnea post alegeri europarlamentare se vorbește deja mai mult decât despre rezultatul scrutinului. Va fi sau nu va fi? Ce anunță? Va fi un anunț sincronizat cu partenerul de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu? Toate aceste întrebări și multe altele, au însă un numitor comun: acțiunea se subscrie planului de supraviețuire politică și în libertate a lui Liviu Dragnea. Cu certitudine putem descifra trei semnificații majore a acestui demers:

1. Recuperarea simpatiei propriilor membri de partid
Sondajele de opinie, indiferent de ce casă de sondare le-a făcut, au avut o constantă de-a lungul celor trei ani în care Liviu Dragnea a dominat politica guvernamentală: liderul PSD s-a aflat constant sub cota de simpatie a partidului. În cei trei ani în care PSD a avut în mod discreționar guvernarea, Dragnea nu a reușit să ”livreze” către propriul electorat și în principal către nucleul dur, cele mai vocalizate promisiuni: amnistia, grațierea, suspendarea lui Klaus Iohannis etc. În acest fel, mulți dintre cei care îl vedeau în 2016 drept arhanghelul luptei împotriva statului de drept, au început să mârâie împotriva liderului absolut. Discursul anti Iohannis a devenit pentru Dragnea unul dintre cele mai importante canale pentru a se legitima politic, în principal în fața propriilor simpatizanți. Un potențial anunț după primele alegerile europarlamentare îl va conține obligatoriu pe Klaus Iohannis: candidatura împotriva sa, sau un nou atac împotriva Președintelui sunt căile cele mai sigure prin care Dragnea își mai poate prelungi supraviețuirea politică, în principal în interiorul propriului partid.

2. Pregătirea jocului pentru o eventuală sentință - un anunt pentru prezidențiale ii poate securiza un verdict de nevinovat?
Deja mai multi analiști au explorat ipoteza conform căreia un anunț privind candidatura la Președinția României, anunț ce ar veni duminică imediat după exit poll, ar fi o variantă agreată în strategia de comunicare publică a președintelui PSD prin care acesta crede că își poate securiza un verdict de nevinovat. Mai precis, judecătorii l-ar privi pe Liviu Dragnea prin calitatea sa exclusivă de candidat și ar avea rezerve în a anunța o condamnare pentru acesta, gestul putând fi interpretat de către o parte a presei drept imixtiune a actului de justiție în politică. În caz contrar acestei ipoteze, mai precis dacă intervine o condamnare, aceasta va fi folosită în campania prezidențiala a PSD -ului, indiferent de candidatul pe care îl ca susține, pentru a se victimiza.

3. Dragnea - vulnerabilitate pentru PSD?
Liviu Dragnea știe deja că el reprezintă cea mai mare vulnerabilitate a propriului partid, iar acest lucru începe să fie șoptit chiar în interiorul structurii PSD. Tot mai mulți sunt aceia care întrezăresc pentru ei și pentru partid o viață politică mai ușoară dacă acesta ar pleca din funcția de președinte. Conflictul Dragnea-Dăncilă ascunde rivalități mai profunde in PSD, iar tot mai mulți simpatizanți o văd pe Dăncilă ca pe o alternativă pentru depășirea unui moment complicat pentru partid dat de o eventuală condamnare a lui Liviu Dragnea. Iar președintele PSD știe asta. Drept urmare el are nevoie de un anunț care să îi întărească poziția de lup alfa în haita PSD cu care urmează să atace prezidențialele. Dar, un adevăr răzbate dincolo de bravada pe care o afișează președintele social-democraților: dacă Dragnea va fi condamnat luni, în spatele regretelor publice, PSD va răsufla ușurat. Dar, în această ipoteză jocul prezidențialelor va fi făcut de fapt de Dăncilă și Tăriceanu.
Tăriceanu – care s-a oferit să candideze deja din partea coaliției PSD – ALDE, acesta pare a fi cea mai mare amenințare, în primul rând pentru orgoliul lui Liviu Dragnea. Un anunț privind candidatura președintelui PSD la prezidențiale, chiar dacă nu se va concretiza și într-o acțiune viitoare, va fi de natură să crească marja de negociere a acestuia în orice discuție viitoare cu liderul ALDE. Și va putea duce la ieșirea ALDE de la guvernare, deci la trecerea PSD în Opoziție. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri