SENAT. PNL şi PSD au votat diferit. O serie de proiecte avizate la comisii nu au putut fi aprobate

Data publicării:
senat crop

Senatorii PSD şi PNL au avut un vot diferit în plenul Senatului, la momentul votului final pe proiectele de lege şi iniţiativele legislative.

Astfel, proiectul care modifica legea finanţării partidelor politice şi ar fi permis efectuarea de împrumuturi de către formaţiunile politice a fost respins, după ce a întrunit doar 74 de voturi pentru, iar 58 de senatori au fost împotrivă şi doi s-au abţinut. Acest proiect de lege, cu caracter organic, ar fi trebuit să obţină minimum 86 de voturi pentru”. Această iniţiativă legislativă fusese semnată de liderii grupurilor parlamentare PSD şi PNL.

Un alt proiect de lege, cu caracter organic, pentru modificarea legii administraţiei publice locale şi care reglementa participarea preşedinţilor de consilii judeţene în asociaţii de dezvoltare intracomunitară, a fost respins. Proiectul beneficia de raport favorabil cu amendamente din partea Comisiei de administraţie publică din Senat.

Totodată, ordonanţa de urgenţă 114/2013 privind modificarea titularilor dreptului de administrare a unor imobile aflate în domeniul public şi privat al statului nu a putut fi adoptată, din cauza voturilor insuficiente. Proiectul de adoptare a ordonanţei de urgenţă primise raport favorabil din partea Comisiei de apărare.

În plus, proiectul de lege iniţiat de Guvern privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost respins în plenul Senatului, întrucât a obţinut doar 71de voturi pentru, 63 împotrivă şi trei abţineri.

Singurul proiect de lege adoptat de senatori a fost cel care modifică statutul cadrelor militare şi dă posibilitatea militarilor declaraţi inapţi să se reîncadreze la nivelul structurilor militare ori pe funcţii civile. 

George Scutaru: De săptămâna viitoare veți vedea că PNL va face cu adevărat opoziție

Liderul deputaţilor liberali a anunţat în plen că, de săptămâna viitoare, PNL va face cu adevărat opoziţie. George Scutaru a avut şi un schimb de replici cu preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, care a decis chiar să întrerupă microfonul de la care vorbea colegul său de alianţă.

„Domnule președinte, de săptămâna viitoare veți vedea că PNL va face cu adevărat opoziție”, a spus George Scutaru de la tribuna Parlamentului.

Stimați colegi, mai ales din PSD, probabil că acest vot final este ultimul în care PNL și PSD se află de aceeași parte a baricadei (...) Regretăm faptul că ați refuzat nominalizarea unui om ca Klaus Iohannis”, a spus George Scutaru.

După această declarație, Valeriu Zgonea a întrerupt pentru scurt timp microfonul colegului său.

Anunţul liderului deputaţilor PNL a fost pus de Valeriu Zgonea pe seama nervozităţii colegului din alianţă.

Eu cred că este o chestiune emoțională, la nervi. Și pe mine anunțul lui George Scutaru m-a surpins un pic, sper ca până mâine să își revină”, a spus Valeriu Zgonea.

Valeriu Zgonea însă nu a ascuns că PSD face deja calcule pentru a avea o majoritate sigură în cazul în care PNL se ţine de cuvânt şi trece în opoziţie.

„Se negociază fiecare grup parlamentar până strângem o majoritate care să fie de 204 voturi. Nu e o problemă din punctul nostru de vedere, noi avem 171 de voturi fără minorități și fără Partidul Conservator”, a spus el.

La Senat, deja parlamentarii din PNL au votat împortiva proiectelor sprijinite de Guvern şi PSD. Patru proiecte de lege au fost respinse la Senat.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri