Senator ALDE, trimis în judecată alături de soție

Data actualizării: Data publicării:
Ilie Nita ALDE

Procurorii din cadrul DNA Suceava au dispus trimiterea în judecată a lui Ilie Niță, fost vicepreședinte al CJ Suceava, actual senator ALDE și vicelider al grupului ALDE din Senat. Acesta este acuzat de instigare la abuz în serviciu, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, două infracțiuni de evaziune fiscală, patru infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și șapte infracțiuni de fals în declarații.

Alături de senatorul ALDE, a fost trimisă în judecată soția acestuia, Niculina Niță, director al unei grădinițe. Aceasta este acuzată de patru infracțiuni de folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane și patru infracțiuni de fals în declarații.

De asemenea, în același dosar procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Florin Ivanovici, avocat în Baroul Suceava, dar și Casa de Insolvență Bucovina Ipurl, o societate comercială și pe administratorul acesteia.

„În perioada 2009-2017, inculpatul Niță Ilie, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava și ulterior senator în Parlamentul României, a exercitat în fapt atribuțiile de control și administrare a unei societăți comerciale, deși, potrivit statutului societății, administrator era o altă persoană. Inculpatul a acționat în aceeași manieră și după intrarea societății în procedură de insolvență din dispoziția judecătorului sindic, deși prerogativele acestei funcții au fost preluate de către inculpatul Ivanovici Florin, în calitate de lichidator judiciar”, arată procurorii DNA.

Anchetatorii mai susțin că lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activității comerciale de către Ilie Niță, perioadă în care acesta a realizat încasări în cuantum total de 871.518 lei, neevidențiate și nedeclarate organelor fiscale. Astfel a fost creat un prejudiciu material în același cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obținute nu au fost aportate la masa credală în vederea stingerii debitelor.


„În aceeași perioadă, inculpatul Niță Ilie, în calitate de administrator al aceleiași firme, dar și al SC Teona Build SRL Suceava, cu intenție, a ascuns sursa impozabilă sau taxabilă, pentru activitatea comercială desfășurată inclusiv în perioada insolvenței, pentru care a încasat suma totală de 2.929.664 lei, neevidențiată contabil și nedeclarată organelor fiscale. Aceasta a avut drept consecință sustragerea de la plata obligațiilor fiscale în cuantum total de 693.289 lei. În perioada 2016 – 2017, inculpata Niță Niculina, în calitate de reprezentant al autorității contractante (grădinița al cărei director era) și de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, cu încălcarea dispozițiilor legale, a semnat mai multe documente esențiale întocmite în procedurile de achiziție publică derulate, fapt ce a determinat ca soțul său, inculpatul Niță Ilie, având calitatea de administrator în fapt a două societăți comerciale, printre care și SC Teona Build SRL, să obțină, în mod indirect, foloase patrimoniale în cuantum total de 146.552 lei, reprezentând totalul valorii a patru contracte de execuție lucrări”, mai arată procurorii.

În perioada 2014-2017, Ilie Niță ar fi omis, cu intenție, să consemneze venituri în valoare totală de 2.041.482 lei, încasate în nume propriu, dar obținute sub aparența derulării activității comerciale a societăților pe care le controla.

În cauză s-au constituit părți civile: Primăria municipiului Suceava, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Școala Gimnazială Specială Sf. Stelian Rădăuți.

De asemenea, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Niță Ilie, până la concurența sumei de 1.564.807 lei.

„În cauză s-a mai dispus indisponibilizarea și instituirea măsurii asiguratorii a popririi de către Senatul României sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor cu titlu de venituri din muncă inculpatului Niță Ilie, până la concurența sumei de 1.564.807 lei”, se mai arată în comunicatul DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri