Senator USR: „Tăriceanu minte sau are amnezie. Uite dovada”

Data actualizării: Data publicării:
Mihai Gotiu la INML Inquam Photos Octav Ganea (3)

Senatorul Mihai Goțiu susține, într-o postare pe contul său de Facebook, că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu spune adevărul atunci când declară că în perioada mandatului său de premier nu s-au făcut plăți în contul licențelor Microsoft și că hotărârile de Guvern adoptate aveau drept scop doar inventarierea licențelor Microsoft folosite în instituțiile publice.

Mihai Gotiu la INML Inquam Photos Octav Ganea (3)
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Hotărârile de Guvern pe care le-a semnat în 2008, ca premier (iar mâna lui dreaptă din ALDE, Varujan Vosganian, ca ministru al Economiei și Finanțelor) îl dau de gol. Și cum a fost umflat, din pix, valoarea unui contract Microsoft cu 5 milioane de dolari, în doar câteva luni!”, scrie senatorul USR.

Acesta prezintă Actul Adițional nr. 2 din 11 iunie 2008 la Contractul comercial de închiriere de licenţe nr. 0115RO, încheiat la Bucureşti între Guvernul României şi Microsoft Ireland Operation Limited (Hotărârea de Guvern nr. 634/2008, semnată de Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de premier, dar și de Varujan Vosganian, ca ministru al Economiei și Finanțelor): „Având în vedere faptul că în urma centralizării din aprilie 2006 a necesarului de licenţe transmis Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei informaţiei de către instituţiile şi autorităţile publice beneficiare a rezultat un număr de 39.385 de licenţe necesare utilizării produselor software Microsoft pe lângă cele 47.510 licenţe prevăzute iniţial în obiectul Contractului, generând în mod corelativ obligaţia de plată a preţului aferent utilizării acestora începând cu anul 2006”.

Așadar, domnul Tăriceanu a semnat achiziționarea a aproape 40.000 de licențe noi („pe lângă cele 47.510” prevăzute în contractul semnat în perioada Năstase). Suma din HG nr. 634/2008 a fost de 26 milioane de dolari, crescută, din pix, câteva luni mai târziu, în septembrie, prin HG 1193/2018, la 31 milioane de dolari. Atenție: Numărul licențelor a rămas același și nu există vreo justificare pentru creșterea sumei cu 5 milioane de dolari!”, scrie Goțiu.

„Că domnul Tăriceanu a luat sau nu a luat mită ori că a beneficiat, în mod indirect de pe urma mitei, rămâne ca procurorii să convingă instanțele de judecată. Dar, domnul Tăriceanu minte prin omisiune sau a uitat (?) că așa-zis-ul ”proces de inventariere” a fost, de fapt, o suplimentare (aproape o dublare) a numărului de licențe prevăzute, inițial, în contractul semnat de Guvernul Năstase. Că n-a mai ajuns să și plătească Guvernul condus de el licențele în cauză e o chestiune care ține, mai mult, de plecarea lui de la ”butoane”, la doar vreo două luni de la a doua Hotărâre de Guvern (nota bene: a doua HG a fost dată în startul campaniei electorale din 2008)”, concluzionează senatorul USR.

Mihai Goțiu mai spune că, atunci când se va ajunge la un vot în plenul Senatului, va vota astfel încât „domnul Tăriceanu să aibă dreptul și șansa să-și prezinte argumentele în fața Justiției, nu doar pe Facebook”. De asemenea, senatorul USR remarcă o coincidență: „Domnul Tăriceanu și ALDE au votat pentru eliminarea foloaselor ”pentru altul” și a altor foloase decât cele materiale din categoria celor pentru care ar trebui să faci pușcărie. Ba, mai mult, serviciile Parlamentului (condus de domnii Dragnea și Tăriceanu) au transmis Comisiei de la Venția traduceri în limba engleză care omiteau taman aceste modificări la Codurile Penale. Sau să nu fie doar o coincidență?”.

Procurorii anticorupţie au cerut, miercuri, Camerei superioare a Parlamentului să aprobe începerea urmăririi penale a preşedintelui Senatului, pentru fapte comise în calitate de premier.

Joi dimineață, Direcția Națională Anticorupție a publicat un comunicat în care dă detalii cu privire la cererea de urmărire penală adresată Parlamentului. Procurorii spun că dosarul a fost deschis la solicitarea autorităților judiciare austriece și vizează obținerea de către Călin Popescu Tăriceanu a 800.000 de dolari ce reprezintă foloase necuvenite, bani care ar fi fost folosiți în campanie electorală.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2013729568673852&type=1&l=0e11c9f960

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri