Senatul a votat desființarea Institutului Revoluției Române. Persoanele erau numite pe viață, iar 70% din buget se ducea pe salarii

Data actualizării: Data publicării:
Ion Iliescu coboară dintr-o mașină.
Senatul a votat desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatul a votat desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu. Decizia a fost adoptată cu 80 de voturi „pentru”, 54 „împotrivă” și 0 abțineri. Din conducerea institutului mai făceau parte Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman.

Andreea Popa, jurnalist Digi24: Social-democrații au anunțat încă din timpul dezbaterii acestui proiect de lege că nu susțin desființarea Institutului Revoluției Române și că se poziționează mai degrabă pentru a schimba legislația de funcționare a acestui institut.

Liberalii au anunțat în schimb că vor vota pentru desființare și au ținut să facă două precizări, și anume că în Institutul Revoluției Române persoanele sunt numite pe viață, nu au un mandat limitat și că, de exemplu, în anul 2019, peste 70% din sumele alocate institutului s-au cheltuit pe salariile și sporurile personalului.

Citiți și:
PSD a contestat la CCR desființarea Institutului Revoluției Române condus de Ion Iliescu. Fostul președinte ocupa funcția pe viață

Desființarea institutului este un demers care a început în urmă cu un an și câteva luni. În decembrie 2019, guvernul liberal condus de Ludovic Orban a adoptat o ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului Revoluției Române.

La acel moment, institutul s-a aflat în centrul unui scandal, după ce a decis să organizeze un concert în 22 decembrie, iar acest gest a fost calificat de mai multe organizații drept o jignire adusă memoriei eroilor Revoluției.

Practic, institutul ar trebui să analizeze ceea ce s-a întâmplat la Revoluția din 1989. Guvernul argumenta în acea ordonanță de urgență că activitatea institutului ar fi fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiți.

Lucian Romașcanu, senator PSD: Avem lucruri neștiute despre Revoluție și nu văd rațiunea pentru care un asemenea istitut în loc să fie îmbunătățit, să fie desființat, e un mod rău de a face politică, este un mod care duce spre revanșă și răzbunare și în niciun caz pentru mersul înainte al societății. Vom vota contra acestei propuneri și sper să fie ultima pe care o mai avem în Parlament despre desființarea a ceva în România.

Alina Gorghiu, senator PNL: M-a impresionat până la lacrimi domnul Romașcanu cu intervenția și cu laudatio la adresa institutului și a domnului Iliescu. Puteți să îmi dași și un șervețel, da. Peste 70 la sută din sumele alocate pe 2019 s-au dus exclusiv pe cheltuieli de personal. Eu îi rog pe colegii din Senat să înțeleagă că acest institut nu și-a atins obiectivul și a fost o bătaie de joc întreaga activitate cu privire la ce s-a întâmplat la Revoluție.

Cristinel Gabriel Berea, senator USR-PLUS: Punem capăt uneia dintre cele mai mari mârșăvii la care a fost supus poporul român. Acest institut, ca și institutul Levantului, a fost creat doar pentru ca anumite persoane să audă în continuare expresia „domnul președinte” și să aibă pe cineva care să le deschidă ușile. Institutul nu e o simplă sinecură politică, o instituție care toacă bani publici. Avem de-a face cu o fraudă financiară, precum şi cu o ticăloşie morală. Institutul, condus de inculpatul Ion Iliescu şi de Gelu Voican Voiculescu, ambii trimişi în judecată în Dosarul Revoluţiei din 1989 pentru infracţiuni contra umanităţii, a fost un institut de mistificare a adevărului despre Revoluţie.

 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri