Sari la conținut

Senatul a votat înfiinţarea Liceului Romano-Catolic, cu predare în limba maghiară

Înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş cu predare în limba maghiară a fost votată miercuri de Senat, în calitate de for decizional. S-au înregistrat 71 voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” şi o abţinere. Proiectul UDMR a trecut cu ajutorul coaliţiei de guvernare, dar şi al celor din USR. Votul de astăzi vine în contextul în care, în urmă cu două zile, Liviu Dragnea a discutat despre acest subiect cu ministrul de externe maghiar.

A fost o ședință tensionată la Senat când a fost votat proiectul de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș cu predare în limba maghiară. Este vorba despre o promisiune a lui Liviu Dragnea, făcută anul trecut, executivului de la Budapesta, după ce a izbucnit un scandal între cele două guverne, după ce Ungaria a amenințat că nu va susține candidatura României la OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).

Senatorii PNL și PMP au contestat proiectul, afirmând că se încalcă Constituția și legile prin înființarea acestui liceu. În ceea ce privește modul în care au votat cei de la USR, aceștia au explicat anul trecut că, dincolo de „trocul politic”, se află dreptul copiilor la educaţie.

Liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, a declarat că formaţiunea saavotat pentru înfiinţarea liceului, având în vedere „dreptul superior al copilului la educaţie, la întărire identităţii lui şi la libertatea religioasă”.

„Grupul USR a votat astăzi în favoarea creării liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş. Am avut în vedere, în principal, dreptul superior al copilului la educaţie, la întărire identităţii lui şi la libertatea religioasă. Vă amintesc că Târgu-Mureş este una din zonele în care în trecut au fost tensiuni etnice şi acum îmi amintesc cu tristeţe evenimentele din 1990 şi credem că numai prin dialog, toleranţă respectarea dreptului la educaţie, identitate, cultură se pot aplana aceste tensiuni. Votul USR nu are nicio legătură cu vreo negociere politică între partide şi vine pe platforma politicilor sociale, a apărării drepturilor omului pe care USR le-a apărat şi le va apăra întotdeauna”, a afirmat Vlad Alexandrescu.

De asemenea, liderul senatorilor PMP, Dorin Bădulescu, a declarat că ei au votat împotriva înfiinţării liceului, deoarece a fost încălcată legislaţia României. El spune că votul PMPa fost pe baza legislaţiei actuale, „în ideea de a avea egalitate pentru toţi cetăţenii”, nu de „a crea avantaje mai mult decât trebuie unei etnii sau alteia”.

„Votul exprimat nu are o legătură cu o problematică de segregare sau alte asemenea exprimări. Noi susţinem devoltarea comunităţilor indiferent de ce naţionalitate discutăm, însă, de la momentul acesta până la a înfiinţa o unitate (de învăţămân – n.r.), trecând peste legislaţia română este mult prea mult. Motivaţia noastră stă pe baza legislaţiei existente, în ideea de a avea egalitate pentru toţi cetăţenii României, de a nu crea avantaje mai mult decât trebuie unei etnii sau alteia”, a declarat Dorin Bădulescu.

Liderul grupului senatorilor UDMR, a afirmat: „Nici grupul parlamentar UDMR  nu îşi dorea ca acest proiect legislativ să trebuiască să fie formulat”.

„Şi noi ne doream ca această chestiune a înfiinţării şi funcţionării acestui liceu să poată fi rezolvat la nivelul autorităţii administraţiei publice locale. Din păcate, istoria ultimilor trei ani ne arată că acest lucru nu a fost posibil, iar interesul copiilor, al elevilor şi al familiilor şi al comunităţii din care fac parte este, totuşi, mai important decât a avea declaraţii care pot fi catalogate ca fiind şi politice. (…) Evoluţia acestui proiect legislative şi al legii nu este îngreunată de către această hotărâre a instanţei. Proiectul legislative, astăzi, corespunde în integralitate prevederilor legale, cadrului legal existent în România pentru înfiinţarea acestei şcoli”, a declarat Attila Cseke.

„Am votat pentru înfiinţarea unei unităţi şcolare, nu pentru desfiinţare. Iar dacă mâine grupul PNL cu PMP va veni o propunere de înfiinţare a unui liceu agricol în comuna Nana, o să votăm şi înfiinţarea unui liceu agricol în comuna Nana, (judeţul Călăraşi – n.r.) (...) Cunosc problema liceului din Tg Mureş din 2015. (...) Aţi adus în discuţie o sentinţă judecătoarească. Dacă nu era o complicitate între fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, ajuns secretar de stat în Ministerul Educaţiei, alături de nouă funcţionari ai Ministerului Educaţiei, astăzi Liceul funcţiona. Nu este vina Consiliului Local Tg Mureş din punctul acesta de vedere.  Toţi cei nouă care astăzi sunt cercetaţi (...) au făcut ca tensiunea să existe în municipiul Tg Mureş. Legea Educaţiei Naţionale din 2011 a creat această tensiune inutilă. Nu era în programul de guvernare PSD-ALDE, înfiinţarea acestui liceru. Este iniţiativa parlamentarilor UDMR. Votul de astăzi dă o şansă elevilor din Tg Mureş”, a declarat Liviu Pop.

Senatorul PNL Cristian Chirteş a declarant că liceul putea fi înfiinţat de autorităţile locale şi se întreabă dacă nu s-a făcut asta de frică sau căs-a ştiut că este illegal.

„Trebuie să ştiţi că în consiliul local Târgu Mureş structura este aşa – 10 UDMR, 4 PSD, 3 USR şi 6 PNL. Deci iată, consiliul local, cu o majoritate covărşitoare, putea să modifice acea reţea electorală pentru înfiinţarea la nivel local a acestui liceu. De ce oare nu s-a vrut? De frică? Pentru că au considerat că este o înfiinţare ilegală?”, susţine Cristian Chirteş.

În 2017, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.

În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ.

Cazul înființării și funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș a stârnit controverse majore în spațiul public național și internațional după demersul Direcției Naționale Anticorupție.

Sursa: Digi24, News.ro