Călin Popescu Tăriceanu rămâne cu imunitate. Solicitarea DNA, respinsă de Senat

Data actualizării: Data publicării:
ID82884_ tariceanu INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Cererea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu a fost respinsă de Senat. 

Actualizare. Senatorii au respins cererea de urmărire penală pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Au fost 38 de voturi pentru, 71 împotrivă și o abținere.

Actualizare. Senatorul PSD Șerban Nicolae s-a pronunțat împotriva aprobării cererii de urmărire penală pe numele lui Tăriceanu, acuzându-i pe parlamentarii din opoziție că nu au cunoștințe juridice și că invocă în mod eronat rezultatul alegerilor europarlamentare și referendumului pe justiție din 26 mai.

Vă rog să vă gândiți foarte responsabil la votul dvs și dacă vă încărcați conștiința cu o cerere de urmărire penală doar ca să vedem dacă cineva este vinovat sau nu”, a spus Șerban Nicolae.

Actualizare. Călin Popescu Tăriceanu se apără în plenul Senatului. El a spus că acuzațiile la adresa sa sunt de natură politică, invocând luările sale de poziție împotriva „abuzurilor din justiție” și necesitatea ca investigarea magistraților să treacă de la DNA la o secție specială.

Tăriceanu susține că aceste luări de poziție „au fost percepute negativ de DNA”.

Șeful Senatului a mai adus în apărarea sa argumentul că faptele de care este acuzat în acest dosar s-ar fi petrecut cu 10 ani înainte ca cererea de urmărire penală să fie trimisă la Parlament și a amintit că a mai fost trimis în judecată de DNA într-un dosar și a fost achitat definitiv de judecătorii de la Înalta Curte.

Este vorba despre un dosar în care șeful Senatului a fost acuzat de procurorii DNA că a minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic. ÎCCJ l-a achitat definitiv în aprilie 2019.

Tăriceanu a mai dat și exemple de alți politicieni care au renunțat la funcții după ce au fost anchetați și trimiși în judecată de DNA, dar apoi au fost achitați - Toni Greblă, Victor Ponta, Dan Radu Ruşanu, Tiberiu Niţu, Teodor Atanasiu.

Actualizare. A început ședința de plen în care se va da votul privind imunitatea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Actualizare.   Senatul se va reuni, luni, începând cu ora 16.00, votul final pentru iniţiativele înscrise pe ordinea de zi urmând să fie dat de la ora 17.00.


Comisia juridică din Senat a avizat, miercuri, începerea urmăririi penale pentru liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care este acuzat că a primit foloase materiale de aproape 800.000 de dolari.

Preşedintele comisiei, social-democratul Robert Cazanciuc, a spus că au fost trei voturi „pentru”, două abţineri şi un vot „împotrivă”.

Conform lui Cazanciuc, încă de marţi Biroul Permanent a dispus un termen de două săptămâni pntru depunerea raportului, dar acesta va fi depus mai devreme.

Senatorii jurişti au amânat de șase ori dezbaterea privind ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu. Doar senatorii Opoziţiei au venit la ultima dezbatere, de pe 9 aprilie, unde urma să fie discutată cererea DNA pentru începerea urmării penale în cazul preşedintelui Senatului.

DNA a transmis Senatului, în 7 noiembrie 2018, cererea de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu, acesta apreciind că este un demers politic şi exprimându-şi convingerea că în dosar e vorba de „multă maculatură”.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore

Dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu are peste 70 de volume şi cuprinde peste 17.000 de pagini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri