Sevil Shhaideh a ieșit în public. Explicații după respingerea nominalizării ei ca premier

Data actualizării: Data publicării:
sevil shhaideh - fb minister

Social-democrata Sevil Shhaideh i-a urmat sfatul lui Liviu Dragnea și a ieșit, joi, la televiziune, pentru a da explicații după ce președintele Klaus Iohannis a respins nominalizarea ei ca premier din motive „geostrategice”, potrivit unor surse.

sevil shhaideh_agerpres_7988733
Foto: Agerpres

Sevil Shhaideh a declarat, joi, la România TV, vorbind despre respingerea nominalizării ei de către preşedintele Klaus Iohannis, că „refuză să creadă” că problemele invocate privind legăturile soțului ei cu regimul de la Damasc au sens şi că ar fi adevărate.

Întrebată dacă este de părere că anumite „vulnerabilităţi” ale soţului ei ar fi dus la decizia de respingere, Shhaideh a spus că nu vrea să creadă aşa ceva.

„Eu nu pot să cred, şi nici nu cred. Suntem o familie unită, împreună de foarte mulţi ani, ne-au cunoscut foarte multe persoane. Am fost în atâtea instituţii publice, ne-au verificat. Eu aşa zic, că s-au făcut verificări cu temeinicie. Refuz să cred că toată această discuţie în jurul soţului meu are vreun sens sau că are vreun procent de adevăr”, a spus Shhaideh, citată de News.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh din motive ce ţin de geopolitică şi securitatea statului, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale.

Shhaideh: Iohannis mi-a lăsat impresia că mă va nominaliza, am discutat şi despre ceremonia de învestitură

Shhaideh a dezvăluit că, după nominalizare, a avut o discuţie la telefon cu președintele Klaus Iohannis, iar acesta nu a invocat eventuale vulnerabilităţi de securitate, ba i-a dat chiar impresia că va accepta candidatura ei la funcţia de prim-ministru.

Sevil Shhaideh a susţinut că în conversația cu preşedintele Klaus Iohannis şeful statului a lăsat impresia că va fi nominalizată, discutând inclusiv despre cum va fi organizată ceremonia de învestitură. Ea a mai precizat că nu a aflat de la preşedinte motivele respingerii candidaturii.

Întrebată dacă în discuţia avută cu preşedintele Klaus Iohannis la telefon, după ce a fost avansată ca primă propunere de premier de către PSD, șeful statului i-a lăsat impresia că va fi nominalizată, Shhaideh a confirmat.

„Discuţia a fost foarte... poate eu nu mă pricep şi nu ştiu tonul conversaţiilor la telefon, dar din ce am înţeles eu, o discuţie normală, naturală, chiar cum va fi ceremonia de învestire a Guvernului, adică eu personal, poate nu mă pricep să sesizez tonuri în conversaţie, nu am înţeles că ar fi o problemă, că ar fi vorba de un refuz", a spus Shhaideh.

Ea a adăugat că a discutat cu Iohannis despre bugetul pe 2017, despre echipa guvernamentală şi despre deficit. Întrebată dacă a aflat motivele refuzului, ea a negat.

„Ăstea sunt instrumentele dânsului, cum explică. Eu, personal, în schimb, mă aşteptam măcar, aşa cum am vorbit la telefon şi mi-a zis să mă pregătesc şi am stat cinci zile şi am lucrat încontinuu, mă aşteptam măcar atât să-mi zică, măcar înainte, să mă cheme, din politeţe măcar", a mai spus Sevil Shhaideh.

Despre amenințările cu moartea

Sevil Shhaideh a confirmat, pe de altă parte, afirmaţiile lui Liviu Dragnea privind ameninţările cu moartea, precizând că ele au fost trimise pe Facebook, dar a primit şi mesaje pe telefon, imediat după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat nominalizarea ei.

„Au fost mult mai multe lucruri, nu numai ameninţări cu moartea, au fost telefoane, au fost mesaje, am ajuns la un moment dat să ne speriem, eu personal, şi soţul, când toate aceste mesaje au ajuns pe Facebook-urile copiilor şi apoi pe Facebook-ul soţului. Nu vreau să reproduc absolut nimic din ce am citit noi acolo, ca să nu dăm idei altora, dar nu este normal”, a declarat Sevil Shhaideh.

Social-democrata a spus că nu a mers şi la Poliţie cu aceste ameninţări, pentru că nu avea alte dovezi decât mesajele de pe Facebook, însă „s-a speriat mai tare” de faptul că toate ameninţările au venit imediat după refuzul lui Klaus Iohannis.

„Viaţa mea este schimbată. Am doi copii. Aceşti doi copii nu pot să-i las, mă gândesc că merg la şcoală şi cineva le face un rău. Ne-am închis Facebook-ul, soţul şi-a închis Facebook-ul”, a continuat ea.

Sevil Shhaideh a adăugat că speră că lucrurile se vor linişti după această perioadă. „L-am rugat pe domnul preşedinte, n-am vrut să dezamăgesc, dar vă rog să mă acceptaţi, că sunt momente în viaţă când e mai important să îţi aperi familia. (...) Nu am fost pregătită pentru acest nivel de ură, pentru că eu am crescut aici, n-am avut niciodată un sentiment de nesiguranţă", a mai spus ea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus, miercuri, după nominalizarea lui Sorin Grindeanu, că a avut în minte varianta Sevil Shhaideh până marţi noapte, când a discutat cu aceasta, care i-a spus că a primit foarte multe ameninţări cu moartea, ea şi familia sa, şi că „nu mai poate merge înainte în acest război pe care nu-l poate duce”.

„Cei care au declanşat şi întreţinut această camapanie trebuie să dea socoteală şi vor da socoteală. În aceste condiţii, nu mai putem menţine propunerea iniţială, deşi îmi pare rău", a declarat liderul PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri