Sezonul atacurilor cibernetice. Site-ul CCR trebuie să fie reconstruit integral, după ce a fost lovit de hackeri

Data publicării:
site ccr spart

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat, joi, că, vinerea treacută, site-ul CCR a fost "virusat, spart" iar că în urma consultării cu SRI și STS, acesta va fi reconstruit. Președintele Curții a mai transmis că se va adresa penal și tehnic autorităților competente.

"Vineri site-ul CCR a fost virusat, spart. Noi de vineri am închis pagina noastră de internet. Regretăm acest episod. Se întâmplă și la case mai mari, s-a întâmplat deseori. Vreau să fac precizarea că efectele nu puteau fi decât cel mult de virusare, de comunicare a unor știri false, pentru că în rest baza noastră de date, nu erau decât baze de date pe care le cunosc întreaga societate. Am decis oprirea site-ului. Va trebui, din păcate, să reconstruim site-ul și nu este un lucru foarte simplu. Împreună și cu consultarea serviciilor specializate SRI, STS, care ne-au asigurat până acum mentenanța acestuia, vom găsi modalitatea de a reconstrui pagina în cel mai scurt timp și să o realimentăm cu toate datele necesare", a declarat, joi, președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, citat de Mediafax.

El a precizat că a solicitat Monitorului Oficial să publice "cu prioritate" toate deciziile CCR nepublicate iar comunicarea cu societatea civilă se va face prin "site-urile de comunicare în masă".

"Până atunci deciziile noastre sunt comunicate în Monitorul Oficial, noi am vorbit cu cei de la Monitorul Oficial să publice cu prioritate toate deciziile pe care încă nu le-au publicat, iar comunicarea cu societatea civilă va fi realizată direct prin site-urile de comunicare în masă care au relații cu noi și noi le vom furniza toate datele necesare. Regretăm acest episod, nu a fost vina noastră", a afirmat acesta.

Totodată, întrebat dacă cei care au spart site-ul au introdus și alte date pe pagina CCR, Valer Dorneanu a spus: ”N-au apucat să publice decât niște poze, niște mesaje de neînțeles fără nicio importanță”.

”O să ne adresăm și din punct de vedere penal și din punct de vedere tehnic autorităților compentente să facă cercetările necesare iar noi vom face demersurile pentru reconstruirea site-ului”, a precizat președintele CCR.

Acesta a spus că instituția nu a fost șantajată cu cereri de recompensă în urma spargerii paginii de internet.

În ceea ce privește o posibilă legătură între atacurile cibernetice din ultima perioadă la alte insttituții, precum unele spitale, Valer Dorneanu a afirmat că nu poate specula pe acest subiect.

"Nu îmi permit să fac speculații sau supoziții. Este treaba autorităților competente în acest domeniu. Și vă asigur că sistemul național este destul de calificat să depisteze vulnerabilități și să ia măsurile necesare pentru prevenirea atacurilor", a spus Valer Dorneanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri