Ședința PSD. Decizia privind Guvernul, amânată pentru sfârșitul lunii

Data actualizării: Data publicării:
Liviu Dragnea cex psd restructurare guvern
Foto: Inquam Photos / Liviu Dragnea

Ședința conducerii extinse a PSD s-a încheiat în jurul orei 18.30. După mai bine de patru ore de discuții, liderii partidului spun că restructurarea Guvernului va fi discutată la viitorul Comitet Executiv Național, care va avea loc la sfârșitul lunii, la Iași. Se amână, astfel deznodământul, în condițiile în care Liviu Dragnea le-ar fi spus apropiaţilor că se gândeşte să-l dea jos pe premierul Mihai Tudose. Sunt voci în partid care cer şi restructurarea Guvernului, şi Congres Extraordinar. 

180108_CEX_PSD_017 dragnea_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Liviu Dragnea

ACTUALIZARE 19:15 Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că singurele decizii care au fost adoptate la ședința de astăzi sunt propunerea lui Ioan Deneș pentru Ministerul Pădurilor și Apelor și organizarea unei noi ședințe a Comitetului Executiv Național în perioada 29-31 ianuarie la Iași.

Întrebat despre restructurarea Guvernului, Dragnea a răspuns: „Au fost mai multe păreri, idei, s-au dicutat multe la CExN. Sunt de acord cu ce am spus eu, am vorbit de câteva luni de zile că în ianuarie, după ce vom finaliza 2017, vom face o analiză cum funcționează fluxul de decizie în ministere, cum să facem actul de guvernare mai bun decât în 2017. Că poate fi restructurare, că poate fi remaniere, poate nici asta, poate îmbunătățirea fluxului în minister”.

Dragnea a vorbit și drespre scrisoarea dată de nr. 2 din PSD, Niculae Bădălău, liderilor partidului. 

„E un document bun, care va face parte dintr-un document propus pentru a fi adoptat la CExN de la sfârșitul lunii. E un punct de vedere al lui Bădălău, vor fi și alte propuneri. Cu siguranță de loc de mai bine”, a spus el.

Liviu Dragnea a mai spus că „ar fi o mare greșeală” organizarea unui congres extraordinar pentru desemnarea candidatului PSD la alegerile prezidențiale.

„Dacă desemnăm acum candidatul, în trei luni dispare”, a spus el.

Președintele PSD a evitat să spună dacă intenționează sau nu să candideze în 2019 la alegerile prezidențiale: „Tocmai v-am spus, vom discuta mai târziu despre cine ar putea candida la prezidențiale”, a spus el.

Întrebat despre declarația președintelui Iohannis, potrivit căruia Constituția ar trebui modificată astfel încât persoanele cu probleme penale să nu mai poate ocupa funcții înalte în stat, Dragnea a răspuns că nu este de acord, deoarece există deja o decizie a CCR care interzice modificarea Constituției în acest sens.

ACTUALIZARE 18:45 Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a făcut declarații după încheierea CEx. El a spus că Liviu Dragnea trebuie să rămână la conducerea partidului.

Bădălău a prezentat în cadrul şedinţei CExN o propunere de proiect politic pentru anul 2018. Scrisoarea de opt pagini va fi discutată la următorul comitet executiv.

„În anul 2019 avem două rânduri de alegeri şi sunt extrem de multe lucruri. Le-am scris acolo, dacă o să analizaţi, o să vedeţi că este un lucru bun”, le-a spus el jurnaliștilor.

Întrebat despre problemele din partid, semnalate în documentul transmis colegilor din PSD, el a spus că întotdeauna este loc de mai bine. Bădălău a spus că ar trebui îmbunătățită, de exemplu,  comunicarea partidului.

Bădălău a mai spus că premierul are toată susținerea partidului pentru a pune în aplicare programul de guvernare. „Echipa Tudose-Ciolacu este extrem de bună”, a spus el.

În ceea ce privește candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Bădălău a spus că Liviu Dragnea, care este președintele partidului, are „prima șansă”. El a spus că ar trebui să existe în primă fază o listă cu potențiali candidați.

ACTUALIZARE 18:40. Ședința CEx a PSD s-a încheiat. Premierul Mihai Tudose a spus că restructurarea Guvernului va fi discutată la următoarea ședință a comitetului, care va avea loc la sfârșitul lunii, la Iași. El a adăugat că nu renunță la ideea restructurării Cabinetului.

Tudose a mai spus că mâine dimineață va trimite la Cotroceni propunerea de numire a lui Ioan Deneș la ministerul Pădurilor și Apelor.

ACTUALIZARE 17:55 Senatorul PSD de Bistrița-Năsăud Ioan Deneș este propunerea PSD pentru funcția de ministru al Pădurilor și al Apelor.

ACTUALIZARE 15:50 Premierul Mihai Tudose a venit la ședința CEx cu propria propunere de restructurare a guvernului, o propunere în linii mari, pe care a formulat-o la începutul ședinței. Acum, ceilalți membri ai CEx iau cuvântul și se pronunță pe marginea acestei propuneri, transmite corespondentul Digi24. Liviu Dragnea încă nu a luat cuvântul.


ACTUALIZARE 14:00 A sosit la sediul PSD și premierul Mihai Tudose. Întrebat, dacă susţine o restructurare a Guvernului, premierul Mihai Tudose a afirmat: ”Îmi menţin părerea”.

În opinia sa, este necesară o restructurare a Guvernului, idee susţinută de mai mulţi social-democraţi, printre care Nicolae Bădălău şi Marian Oprişan, dar respinsă de alţii, care spun că este nevoie de continuitate la nivelul Guvernului şi că nu este momentul acum ca „PSD să înceapă cu restructurarea”.

Înaintea şedinţei PSD, premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu mai mulţi miniştri membri ai PSD şi cu lideri locali ai partidului, între care Marian Oprişan, Adrian Ţuţuianu, Marcel Ciolacu, Felix Stroe.

ACTUALIZARE 13:50 Rând pe rând, liderii PSD au ajuns la sediul partidului. Liviu Dragnea a venit zâmbitor și părând încrezător. Nu a fost prea darnic în declarații.

„Vorbim după CEx”, le-a spus Liviu Dragnea jurnaliștilor.

„Dar e nevoie să ne spuneți câteva cuvinte, că au fost foarte multe informații”, au insistat jurnaliștii.

„Am văzut și eu”, a răspuns liderul PSD.

„.Ar trebui o restructurare? Rămâne premierul în funcție?”, l-au întrebat ziariștii.

„Eu îl susțin”, a replicat Liviu Dragnea intrând pe ușa sediului PSD.

Întrebat dacă îi e teamă că-și va pierde funcția la un congres extraordinar și dacă se impune convocarea unui congres extraordinar, liderul PSD a răspuns laconic, din ușă, că nu.


ACTUALIZARE 13:45  Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, a spus, la sosirea la sediul PSD, că partidul deţine guvernarea şi are mari responsabilităţi şi despre acest lucru trebuie vorbit în şedinţă, el susţinând că este nevoie de o „restructurare totală”.

La rândul său, Rovana Plumb a declarat, la sosirea la sediul PSD, că esenţial în această perioadă este să se asigure „o bună guvernare”, că trebuie lăsate „confruntările şi competiţiile” şi că nu este momentul unei restructurări.  „Principalul nostru obiectiv astăzi este să asigurăm buna guvernare”, a afirmat Rovana Plumb. Întrebată dacă actualul Cabinet poate asigură buna guvernare, Rovana Plumb a răspuns: „Sigur că da”.   

La rândul său, senatorul Ecaterina Andronescu a spus că este dreptul premierului să ceară restructurarea Guvernului şi a subliniat că nu acceptă ca în PSD să existe „grupuri contondente”. 

Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD:
- Se impune o conducere colectivă în PSD?
- Nu, noi avem conducere, președinte, avem forurile care iau decizii.
- S-ar dori înlăturarea lui Liviu Dragnea din fruntea partidului?
- Categoric nu, nu poate fi înlăturat președintele printr-un congres, pentru că nu dă voie Statutul.

Adrian Dobre, purtător de cuvânt al PSD:

- Congres sau restructurare?
- E doar CEx de început de an...
- Se impune conducere colectivă?
- Avem deja: CEx și Congres.

Șerban Valeca, președintele PSD Argeș:
- Se impune şi restrcuturarea Guvernului?
- După părerea mea, nu, pentru că cel putin pentru domeniul pe care l-am coordonat, pentru cercetare, nu se impune. Alipirea de educașie nu face decât să fie o mare greșeala, nu voi vota dacă se va pune problema.

Radu Moldovan - președinte CJ Bistrița Năsăud:
- PSD are o conducere colectivă formată din președinte, 15 vicepreședințe din 40 și ceva de președinți ai Consiliilor Județene
- Rămâne Dragnea?
- Asta să îi întrebați pe cei 400 și ceva de mii de membri PSD care l-au votat pe Dragnea, nu am văzut așa o revoltă, care să ceară demiterea președintelui.

Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea: 
- Aparatul central e foarte încărcat și trebuie eficientizat.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui:
- S-a pus problema schimbării premierului în această perioadă?
- Nu am auzit în niciun caz, nu am auzit de la Liviu Dragnea nici măcar o propunere voalată în legătură cu acest lucru.
- Există o confruntare în acest moment între Liviu Dragnea şi Mihai Tudose?
- E o glumă?
- Restructurare sau nu?
- De ce? Solicită cineva?
- 2018 poate aduce un preşedinte nou la PSD?
- De ce? Aveți în vedere vreun accident? Acum nu pot să previzionez acest lucru.


La sfârşitul anului trecut, la o întâlnire de taină la care au participat doar greii PSD, Liviu Dragnea le-a spus colegilor de partid că este nemulţumit de Mihai Tudose. Potrivit informaţiilor Digi24, întâlnirea nu a avut o concluzie clară, dar starea de tensiune a rămas. Între timp, a apărut şi ideea restructurării Guvernului.

Niculae Bădălău, preşedinte executiv al PSD: „S-ar dori o nouă arhitectură a Guvernului. Ne dorim un Guvern mai suplu. Probabil, undeva la 16 sau 17 ministere”.

Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD: „Este foarte posibil ca primul ministru Tudose să vină cu o propunere în CEX. Dacă nu acum, săptămânile viitoare, privind restructurarea Guvernului”.

Deşi se feresc să vorbească deschis despre remaniere, unii social-democraţi lasă să se înţeleagă că ştiu mai mult decât vor să spună.

Şerban Valeca, preşedintele PSD Argeş: „Eu nu sunt de acord cu desfiinţarea Ministerului Cercetării şi Inovării”.

Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct PSD: „Eu nu sunt de acord să dispară Ministerul Turismului”.

Victor Negrescu, vicepreşedinte PSD, ministru delegat pentru Afaceri Europene: „Dacă nu este nevoie de noi, nu este nicio problemă, mai puţini miniştri, mai puţini oameni, important pentru noi e ca ţara să meargă înainte”.

Comitetul Executiv ar trebui să decidă şi dacă e nevoie de un Congres extraordinar. Şi în această chestiune, părerile sunt împărţite.

Niculae Bădălău, preşedinte executiv PSD: „Cred că un Congres ar face bine sănătăţii partidului”.

Liviu Pop, ministrul Educaţiei: „Nu cred că astăzi este nevoie de un Congres extraordinar al Partidului Social Democrat”.

Paul Stănescu, vicepremier: „(Reporter: Cum vedeţi ideea unui Congres extraordinar?) Nu, deocamdată eu spun că nu este cazul.”

Dumitru Buzatu, preşedinte al PSD Vaslui: „Nu simt nicio nevoie foarte presantă de Congres extraordinar”.

Dacă se va organiza însă Congresul, Codrin Ştefănescu le va face cunoscută colegilor propunerea sa, menită să-i ajute pe cei cu probleme penale.

Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD: „Schimbarea ar fi foarte simplă, pe articolul vechiului Statut. Adică până nu eşti condamnat definitiv nu îţi pierzi calitatea nici de lider, funcţia pe care o deţii sau membru de partid”.

Până să decidă dacă fac Congres şi restructurare, social-democraţii dau asigurări că orice ar fi partidul va merge înainte cu bine.

Niculae Bădălău, preşedinte executiv PSD: „Nu există o aripă SRI, sunt colegii noştri, eu pe Mihai Tudose îl cunosc de 25 de ani”.

Şerban Valeca, preşedintele PSD Argeş: „PSD în situaţii limită se adună, nu se va întâmpla ceea ce bocitoarele ar putea crede o rupere, o schismă”.

Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct PSD: „PSD nu este un partid de lider, PSD este un partid de mase. Eu cu Mihai Tudose ne cunoaştem de când nu ne mijise mustaţa. E cadru vechi, niciodată nu o să facă lucruri necugetate, de exemplu, să ameninţe în CEX că îşi dă demisia dacă nu se remaniază Guvernul nu ştiu cum”.

Şi pentru că toate deciziile importante se iau în şedinţe informale, şefii de organizaţii şi-au dat întâlnire cu liderii PSD la un restaurant din Capitală pentru a stabili ce e mai bine pentru partid. Totul sub pretextul unei socializări de Sfântul Ion. Comitetul Executiv al PSD va stabili şi cine îi va lua locul Doinei Pană în fruntea Ministerului Apelor şi Pădurilor.

Citiți și:  Bătălie pentru putere în PSD. Cum a evoluat relația Dragnea-Tudose

Maraton de schimbări în guvernele PSD-ALDE

Guvernul Tudose ar putea fi restructurat. Bădălău: Un congres ar face bine PSD

L. Dragnea: Trebuie să vedem anul viitor dacă forma Guvernului este cea mai bună

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri