Socialiștii europeni, către Dăncilă: Partidul socialist român să nu se opună căsătoriilor gay

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila cu ochelari_gov ro
FOTO: gov.ro

Social-democraţii din Parlamentul European (PE) au criticat în faţa premierului Viorica Dăncilă convocarea referendumului pentru familie care urmăreşte interzicerea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, ei afirmând că astfel de idei nu aparţin familiei socialiste europene, relatează miercuri Euractiv, citând surse neprecizate.

Conform acestor surse, la întâlnirea pe care miercuri grupul S&D din Parlamentul European a avut-o cu Viorica Dăncilă, unii europarlamentari au făcut numeroase referiri la situaţia din Ungaria şi la partidul premierului ungar Viktor Orban, şi chiar au ridicat tonul în timpul acestei discuţii intense la care i-au cerut premierului român să respecte linia „progresistă” a grupului socialist european.

Conform Euractiv, europarlamentarii socialişti au cerut autorităţilor române „claritate” într-o serie de chestiuni, de la cazurile majore de corupţie şi până la referendumul pentru familie, în contextul în care România va prelua de la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Unul dintre europarlamentari a enumerat în faţa premierului Viorica Dăncilă o serie de pretinse cazuri de corupţie din România şi a întrebat-o dacă este „fericită” cu aceste evoluţii. „Aceasta este poziţia unui partid de stânga ?' a mai întrebat-o acelaşi europarlamentar, al cărui nume Euractiv nu-l precizează.

„Este uşor de spus că Partidul Popular European de centru-dreapta practică un joc, dar cred că este mai mult decât atât”, a adăugat un alt europarlamentar socialist.

„În apărarea aşa-numitei familii tradiţionale, dar în contradicţie cu standardele europene pe care le-aţi acceptat şi ratificat, articolul 9 din Carta drepturilor fundamentale a UE spune explicit că oamenii au dreptul să se căsătorească fără discriminare pe baza orientării sexuale”, a indicat la rândul său încă un europarlamentar.

„Interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în Constituţia României este incompatibilă cu un partid care aparţine familiei noastre. Trebuie să avem în vedere că multe organizaţii LGBT se bazează pe noi şi ne consideră apărătorii lor în interiorul UE”, a completat acelaşi eurodeputat.

„Am dori să vedem partidul socialist român opunându-se revizuirii modificării constituţionale care interzice căsătoriile între persoanele de acelaşi sex”, a subliniat el.

Potrivit Euractiv, premierul Dăncilă a răspuns că ea nu face campanie în favoarea acestui referendum, dar acelaşi portal adaugă că sursele sale au spus că „înapoi în România ea face exact opusul”.

Unii europarlamentari au adus în discuţie şi intenţia guvernului de la Bucureşti de a transfera ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim, idee care de asemenea vine împotriva liniei UE.

Un europarlamentar i-a cerut premierului Dăncilă să clarifice relaţiile lui Liviu Dragnea cu consilieri ai premierului israelian Netanyahu şi cu administraţia premierului ungar Viktor Orban.

Euractiv mai scrie că PSD i-a provocat „dureri de cap” liderului grupului S&D din PE, germanul Udo Bullmann. Acesta din urmă a căutat să promoveze o agendă mai progresistă în perspectiva alegerilor europarlamentare de anul viitor, dar PSD îi ameninţă planurile. Mai mult, acţiunile guvernului român împotriva ONG-urilor nu sunt nici ele conforme cu recenta abordare a S&D de sporire a angajamentului din partea societăţii civile.

Viorica Dăncilă a efectuat, marţi şi miercuri, o vizită de lucru la Bruxelles, unde a avut întrevederi cu reprezentanţi ai grupurilor politice din Parlamentul European, înaintea dezbaterii despre România care va avea loc săptămâna viitoare în PE.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri