Sondaj: 51% dintre români cred că este nevoie de partide noi

Data publicării:
Oameni pe strada generic crop getty 31 07 2015 1

FOTO: Getty Images

Astfel, 51% dintre români susțin că în țara noastră este nevoie de partide noi, iar 44% că nu este nevoie, în timp ce 5% nu au răspuns, potrivit Agerpres.

Românii cred în majoritate că actualele partide reprezintă mai degrabă interesele liderilor de partid. Astfel, 70% dintre cei chestionați au dat acest răspuns. 6% dintre respondenți susțin că actualele partide reprezintă mai degrabă interesele alegătorilor, în timp ce 19% cred că acestea reprezintă echilibrat și interesele alegătorilor și ale liderilor, iar 5% nu știu sau nu răspund.

În schimb, 60,5% dintre români sunt de părere că partidele se pot reforma, în timp ce 31% cred contrariul. 8,5% nu au răspuns în acest caz.

De asemenea, sondajul relevă că 41% dintre români s-ar prezenta la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri.

35% dintre cei chestionați ar vota cu PNL dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 34% cu PSD, 7,5% cu MP, 6,5% cu ALDE și 5% cu PRM. Sub 5% ar obține UDMR (4%), UNPR (2,5%), PNȚCD (2,5%), M10 (1,5%) și PSRO (1,5%).

Dacă în această listă s-ar găsi și un partid nou înființat susținut de președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș, 41% dintre respondenți și-ar păstra opțiunea de a vota alte formațiuni, în timp ce 35% au răspuns că ar opta pentru acesta. 11% au spus că sunt indeciși, 8% că nu ar mai merge la vot, iar 5% nu au răspuns.

Cel mai important criteriu de a selecta politicieni credibili este în opinia românilor ca aceștia să nu fie corupți (48,5%). În topul acestor criterii se mai află competența (21%), să nu fie urmăriți sau condamnați penal (9%), să aibă declarație de avere corectă (8%), să nu fie în conflict de interese cu afaceri (3,5%), să nu fie traseiști (3%), să nu fie un caz de nepotism (2%), să nu fi plagiat (1,5%), să nu fie colaboratori ai serviciilor secrete (1%).

Pe de altă parte, 41% dintre cei chestionați cred că este o soluție bună ca premierul Dacian Cioloș să fie președintele PNL. Tot 41% cred că este o soluție proastă ca actualul prim-ministru să fie președintele liberalilor.

55% dintre votanții PNL au răspuns că ar fi o soluție bună ca Cioloș să conducă partidul, iar 31% — o soluție proastă.

Totodată, din totalul respondenților, 30% susțin că ar fi o soluție proastă ca vicepremierul Vasile Dâncu să fie președintele PSD, iar 29% că ar fi o soluție bună.

Votanții PSD cred în proporție egală de 33% că ar fi o soluție bună, dar și proastă ca Dâncu să fie președintele PSD.

Sondajul a fost realizat de Agenția de Rating Politic în perioada 2-6 decembrie, pe un eșantion reprezentativ pentru populația României de 950 de persoane, cu interviuri telefonice și are o eroare de 3,2%.

Sondajul realizat este independent, ultimul de acest fel fiind efectuat în luna aprilie, a precizat pentru Agerpres Cristian Andrei, manager și consultant Agenția de Rating Politic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri