Sari la conținut
News Alert

SONDAJ IRES. Anul 2015 va aduce pace între Palate

Starea conflictuală dintre palatele Cotroceni şi Victoria a apus. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de IRES, 61% dintre români anticipează că între preşedinte şi premier va exista o colaborare bună în 2015.

Un aspect care ţine tot de scena politică este legat de viitorul principalului partid parlamentar, PSD, care a pierdut alegerile prezidenţiale. 46% dintre cei chestionaţi cred că, în 2015, social-democraţii se vor reforma, în timp ce 33% cred contrariul.

Peste jumătate dintre românii intervievați - 54% - sunt pesimiști în ceea ce privește posibilitatea ridicării vizelor pentru Statele Unite.

Potrivit anchetei sociologice realizată de IRES, iar 68% dintre respondenți anticipează că, în acest an, în România va avea loc o creștere economică și alți 67% anticipează creşterea investiţiilor străine în ţara noastră.

Românii rămân totuși rezervați în privința nivelului lor de trai în 2015. Doar 49% cred însă că nivelul de trai din țara noastră va crește și o treime dintre intervievați sunt de părere că va rămâne la fel, iar 17% consideră chiar că va scădea. Românii sunt totuşi mai rezervaţi atunci când anticipează viitorul lor în 2015: doar 43% consideră că veniturile lor vor creşte în noul an, în timp ce 39% cred că vor rămâne la fel ca şi în 2014.

Cei mai mulți dintre români consideră că lucrurile în România merg în direcția bună. Conform studiului IRES, 50% dintre participanți consideră că direcția este bună, 36% că este greșită, iar 14% nu pot aprecia care este direcția în care se îndreaptă lucrurile din această țară.

Pompierii şi militarii se bucură de cel mai înalt nivel de mulţumire din partea românilor. La polul opus, procurorii, judecătorii, avocaţii şi funcţionarii publici beneficiază de nivelul de mulţumire cel mai redus.

Cercetarea sociologică, realizată în perioada 19-20 Decembrie 2014, s-a realizat pe un eşantion de 1.131 indivizi de 18 ani și peste, iar eroarea maximă tolerată este de plus-minus 2,9%.