Sorin Grindeanu: Mi s-a propus chiar să fac parte din viitorul guvern, ca ministru sau vicepremier

Data actualizării: Data publicării:
170614_CONFERINTA_GRINDEANU_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, că nu îşi dă demisia şi că i s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului, doar ca să îşi dea demisia. Grindeanu a transmis multora din colegii CEx că îi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, cerându-şi scuze. El a început prin a le mulţumi românilor pentru sprijin şi primarilor şi membrilor de partid care i-au transmis mesaje de susţinere.

170614_CONFERINTA_GRINDEANU_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Declaraţiile premierului Sorin Grindeanu:

VIDEO: Declaraţiile integrale ale lui Sorin Grindeanu

Le mulţumesc tuturor românilor pentru susţinere, sunt impresionat, le mulţumesc primarilor şi membrilor PSD care mi-au trimis mesaje, dar şi românilor care nu au legătură cu politica.

Au însemnat foarte mult pentru mine.

Sunt în acest partid de 21 de ani. Colegii care mă cunosc din Timiş ştiu că de multe ori spuneam: PSD nu este al nimănui, nici al lui Sorin Grindeanu, nici al lui Dragnea, Stănescu, nici al lui Bădălău. Forţa acestui partid stă în sutele de mii de membri care au muncit.

Le transmit multora din colegii din CEx că îmi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, care nu e prima. Ştiu că toate lucrurile şi ce s-a întâmplat şi ţin să îmi cer scuze că datorită acestei situaţii au ajuns să trăiască asemenea experienţă.

L-am auzit pe Dragnea că nu era sigură că CEx se va termina cu retragerea sprijinului politic. Lucrurile stau aşa. De ce în această perioadă, inclusiv în această seară mi s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului doar ca să îmi dau demisia sau chiar să fac parte din viitorul guvern, ministru sau vicepremier. 

Nu îmi dau demisia!

Demisia mea este în momentul în care Klaus Iohannis, după consultări cu partidele va spune : da, numesc premier pe domnul sau pe doamna X sau Y de la PSD. Şi asta am anunţat în CEx.

Nu mă agăţ de scaun.

Revin la celebrele măsuri din programul de guvernare. Am văzut vreo 390 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului. Dar totodată sunt de vină că nu sunt îndeplinite măsuri cu termen de finalizare 2018.

Vă citesc o măsură care, în analiza dlui Vâlcov, e nerealizată: dezvoltarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusa. Eu ştiu că suntem încă ţară membră UE şi trebuie să respectăm sancţiunile UE. Poate că dl Vâlcov şi ceilalţi tiu altceva. Şi de-asta trebuie să plec, probabil.

Deşi avem o economie care merge foarte bine, şi nişte miniştri care au muncit, mare parte din ei, i-am propus, după toate aceste lucruri în CEx dlui Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eşec. Să ne dăm amândoi demisia. Nu am văzut că s-a întâmplat, sau poate mi-a scăpat în declaraţiile de după.

Am găsit un răspuns pentru această situaţie: dorinţa unui singur om de a avea toată puterea. Nu văd alt răspuns.

Nu am văzut această evaluare până în această seară. Marea majoritate a miniştrilor au văzut pentru prima dată cum această evaluare făcută de domnul Vâlcov, care, din câte ştiu, nu mai e membru PSD.

Sunt membru în Timiş, organizaţia 139. Nu cred că sunt exclus.

Nu văd care sunt motivele statutare pentru a fi exclus. Dincolod e deciziile a 60 de oameni există un statut care la art. 120, alin 3, spune că validarea premierului se face în congres. În CEx am cerut respectarea statutului.

Am auzit când Olguţa Vasilescu a spus că toată lumea ştia că acest guvern e unul de tranziţie. Nu am ştiut de acest lucru. M-a mirat, dar probabil ea era informată mai bine şi ştia că după 5 luni o să vină un raport de evaluare făcut de Vâlcov şi ne va spune ce ne-a spus.

Vreau să lucrăm procedural, trebuie să îmi parvină demisiile şi o să vedem mâine despre ce e vorba.

Aceste demisii ale miniştrilor intră în procedură când sunt trimise de premier la Administraţia Prezidenţială şi Administraţia Prezidenţială ia act de ele.

Dacă aş da timpul înapoi, aş mai accepta această funcţie. Dar în cu totul alte condiţii. Acesta a fost unul din motivele pentru care cerut demisia lui Dragnea în CEx.

Familia e alături de mine.

OUG 14 aş adopta-o sigur. 

Am fost chemat şi rugat de Dragnea, la sfârşitul lui decembrie anul trecut să fiu premier. Primul răspuns a fost nu. 

În această seară nu a fost un linşaj politic, s-a dorit să se vină cu explicaţii.

Partidul din care fac parte iar dă tot în privina deciziei în mâna lui Klaus Iohannis. Eu nu vreau să se întâmple asta. Eu nu vreau să am semne de întrebare dacă va fi sau nu premier de la PSD. Se pare că alţii vor să aibă acest semne de întrebare. Nu vreau să risc. Am demisia scrisă, nu am nicio problemă, o înaintez când se anunţă noul premier de la PSD. Aceste risc există, nu mi-a oferit în cadrul CEx o explicaţie sau garanţie că această posibilitate este exclusă şi atunci a trebuit să vin cu această condiţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri