Soțul lui Clotilde Armand a fost exclus din USR

Data actualizării: Data publicării:
1712_sergiu_moroianu

Soţul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, a fost exclus din USR prin votul unanim al conducerii partidului, în urma acuzaţiilor conform cărora „echipa de comunicare/campanie” a USR ar fi asociat imaginea formaţiunii cu activiştii LGBT şi cu Soros.

1712_sergiu_moroianu

Decizia de excludere a lui Moroianu a fost luată în cadrul unei şedinţe a conducerii partidului condus de Nicuşor Dan, care a avut loc vineri noaptea.

Anunțul a fost făcut de Nicușor Dan sâmbătă dimineața, pe contul de Facebook, unde comentează această decizie ca fiind „un moment trist”, dar o justifică prin faptul că atacul lui Sergiu Moroianu a fost lipsit de etică și „a rănit” miile de oameni care au muncit la acest proiect.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Este o decizie tristă. L-am invitat să dea explicaţii, dar nu a venit. Sunt foarte multe lucruri neadevărate pe care le-a spus (Moroianu – n.r.), lucruri care ne prejudiciază imaginea foarte tare, cum ar fi faptul că am fi asociaţi cu Soros, că nu am fi fost transparenţi cu banii în campanie sau că ar fi fost servicii fictive plătite în campanie”, a declarat Nicuşor Dan despre excluderea lui Moroianu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de USR, Moroianu a încălcat articolul 13 litera c din Statut, care prevede că „un membru are îndatorirea să nu prejudicieze, prin luări de poziţii publice”, imaginea USR.

„Intervenţia publică a lui Sergiu Moroianu a fost preluată în mass-media în zeci de articole, ştiri şi emisiuni TV, într-un context negativ pentru partid, fapt care a prejudiciat grav imaginea Uniunii şi eforturile depuse de membrii şi simpatizanţii USR în campania electorală”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, conducerea USR a ţinut să facă o serie de precizări „în scopul clarificării” situaţiei. Liderii Uniunii îl acuză pe Moroianu de lipsă de etică şi de faptul că „a adus prejudicii grave imaginii partidului prin lansarea unor acuzaţii false şi calomnioase în spaţiul public”.

Un alt reproş adus soţului lui Clotilde Armand este că „s-a folosit pentru a ataca partidul de invenţia propagată de adversari în campania josnică de denigrare a USR, asocierea cu George Soros”.

Citiți și:
Reacția lui Clotilde Armand după excluderea soţului ei din USR

Liderii USR răspund foarte detaliat acuzaţiilor lansate de Sergiu Moroianu în ceea ce priveşte cheltuirea banilor în campania electorală. „USR a făcut publice la mijlocul campaniei electorale veniturile şi cheltuielile, precum şi structura cheltuielilor, urmând ca bilanţul complet să fie făcut public după finalizarea şi depunerea actelor la AEP de către mandatarii financiari (…) Cele mai mari cheltuieli din campanie au fost pentru infrastructură (corturi, pliante, servicii poştale, producţie, distribuţie)”, este replica liderilor uniunii la acuzaţia că banii au fost cheltuiţi discreţionar.

„Pentru toate contractele există dovada prestării serviciilor şi toate cheltuielile au la bază chitanţe şi facturi care vor fi depuse la AEP”, este răspunsul la acuzaţia lui Moroianu că „au fost plătite aşa-zise servicii de consultanţă”.

De asemenea, liderii USR neagă şi afirmaţia lui Moroianu conform căreia Matei Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. „Matei Păun a activat voluntar şi nu urmează să fie remunerat nici pentru campania de la locale, nici pentru cea recentă de la parlamentare. El nu a fost plătit niciodată de către USB sau USR, fapt ce poate fi dovedit prin documentele depuse, conform legii, la AEP”, se arată în comunicatul citat de News.ro.

Nu în ultimul rând, conducerea USR precizează că „cea care l-a cooptat şi propus pe Matei Paun în echipa de campanie, în luna februarie 2016 a fost chiar Clotilde Armand”, soţia lui Moroianu.

„În ceea ce priveşte rezultatul alegerilor de la Bucureşti, la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, USR a obţinut cu 35.000 mai multe voturi decât la alegerile locale din 5 iunie 2016”, se arată în încheierea comunicatului de presă transmis de USR.

Sancţiunea împotriva soţului lui Clotilde Armand vine după ce acesta a acuzat, într-o postare de miercuri pe contul personal de Facebook, abuzurile şi greşelile comise din partea «echipei de comunicare/campanie» coordonate de Matei Păun, care, în opinia sa, au dus la un rezultat mai slab al USR în Bucureşti la alegerile parlamentare decât la cele locale.

„Am obţinut în Bucureşti mai puţin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat în jumătate din scorul partidului de apartament PPDD în 2012! S-au comis abuzuri şi greşeli din partea «echipei de comunicare/campanie» coordonate de Matei Păun. Venit la USB iniţial ca voluntar, Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Ştie cineva datele financiare ale serviciilor lui Păun?”, a întrebat Moroianu pe Facebook.

Soţul lui Clotilde Armand l-a criticat pe Matei Păun, despre care a spus că „este un personaj controversat”, că a refuzat să-şi depună fişa de simpatizant USR şi că nu a dorit să dezvăluie numele celor din echipa de comunicare. „Nu ştim unde şi pentru cine a lucrat, ce avere şi surse de venit are, nici măcar ce cetăţenie are. Păun este susţinut în USR de Roxana Wring, apropiată de ONG-urile din reţeaua Soros, cea care l-a adus iniţial în organizaţie şi pe Poliţeanu (…) Păun a asociat imaginea USR cu activiştii lgbt şi cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el, tentativă patetică care a dus PSD la 50% din Parlament şi USR sub 10%”, a mai scris Moroianu pe Facebook.

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, i-a răspuns, în aceeaşi zi şi tot pe Facebook, soţului lui Clotilde Armand, spunând că acesta face afirmaţii mincinoase, de care este „mâhnit şi uluit”.

„Matei Păun a activat voluntar, sacrificându-şi timpul personal, fără să ceară nimic în schimb, atât în campania electorală pentru alegerile locale, cât şi în campania electorală pentru alegerile parlamentare. A muncit în baza unui mandat dat de Biroul Naţional, pe care nu l-a depăşit niciodată. A avut în întreaga campanie electorală susţinerea mea şi a Biroului Naţional. Sunt mâhnit şi uluit că Sergiu Moroianu lansează în spaţiul public afirmaţii mincinoase, multe dintre ele similare cu ale duşmanilor politici ai USR”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

Clotilde Armand a reacţionat atunci, într-o înregistrare pe Facebook, afirmând că echipa de campanie a fost nevoită să ia decizii rapide, nu neapărat într-un mod extrem de democratic, dar că USR trebuie să rămână unit şi să uite de orgolii şi de probleme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri