Specialist în comunicare: Victor Ponta și Ioana Petrescu s-au comportat ca doi studenți care nu cunosc materia, dar nu vor să spună „nu știu”

Data publicării:
ponta petreasca cotroceni captura

Aici observăm din analiza comunicării non-verbale că sunt strategii de evitare a celor doua cuvinte magice: nu știu. Un om onest, care nu are griji să își acopere ignoranța, poate spune: nu știu. Ce îl costa pe premier să îi spună lui Băsescu: „Ce e MTO-ul ăla? Îmi scapă acum, scuzați-mă.” Nu, el rămâne cu ochii în gol, încearcă să se replieze și spune că „ne vom ocupa de toate”. E incredibil cum aflăm cine conduce această țară dintr-o simplă secvență de 26 de minute prin care ei nu știau că se filmează sau că se va da vreodată pe un post de televiziune. De aia e atât de evident, e la ochiul liber, e ca un experiement științific care aduce nevăzutul la nivelul vizibilului”, a spus Dumitru Borțun, profesor la SNSPA.

Ioana Petrescu a spus, în timpul întâlnirii de la Cotroceni, că ea „crede din tot sufletul” în efectul pozitiv al reducerii CAS. Dumitru Borțun a comentat și această afirmație.

Plec de la ideea că Ioana Petrescu e un specialist. Dar, fiți atenți, când un specialist e pus în situația de a justifica o măsură politică neîntemeiată în realități, în cifre, ajunge să garanteze cu sufletul. Era pusă în situația penibilă de a justifica, nu de a explica, asta înseamnă deja știință, ea, săraca, justifica în prezența șefului ei o măsură politică luată din rațiuni electorale”, a spus el.

În opinia profesorului, ministrul Finanțelor a mers la Cotroceni ca „om de paie”, iar Victor Ponta a participat la discuția cu președintele pentru că „a primit ordin de undeva”.

Prima oară a spus că nu se duce pentru că nu e intersat de o dezbatere (...) dar a primit ordin să se ducă la Cotroceni ca să salveze aparențele. Tace acolo ca un pește, iese la presă și începe să mintă”, spune Dumitru Borțun.

Adică urma să salveze aparențele dând vina pe președintele țării, că din vina lui dialogul politic nu funcționează. Dar el nu s-a dus la dialog politic. Semăna cu studenții mei care nu știu la examenele orale, dar care nu vor să spună că nu știu. Au fost învățați ei că, dacă ai tupeu, răzbești. Tupeul e mai important decât știința, tu fă-te că știi”, a adăugat el.

Dumitru Borțun a avut, în schimb, cuvinte de laudă la adresa comportamentului șefului statului.

În comparație cu cei doi elevi corigenți care dădeau examen în fața lui, președintele a părut un senior. Băsescu mi s-a părut pentru prima dată un om rafinat, un om cu ironie și umor fin”, a spus el.

Aici e tragedia societății românești, formele fără fond, faptul că avem niște instituții și niște oameni puși să reprezinte, dar fondul lipsește. Nu avem conducători capabili să scoată țara asta din înapoierea istorică, din criza economică prin care trece și suferind o criză de resurse umane în toate domeniile și la toate nivelurile. Din pacate, inclusiv pe primul nivel, la vârful piramidei”, a conchis el. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri