Speranţa lui Traian Băsescu: Poate Rozalia Biro şi Claudiu Manda nu vor să fie respinşi cu eticheta „necorespunzător” şi se retrag

Data publicării:
manda-1

Preşedintele Traian Băsescu ia miercuri o decizie în legătură cu propunerile premierului pentru funcţiile de ministru delegat pentru Buget şi ministru al Culturii. Şeful statului a anunţat într-un interviu televizat că, cel mai probabil, va respinge propunerile dacă vor rămâne neschimbate. Preşedintele a precizat şi că speră ca cei doi, Claudiu Manda şi Rozalia Biro, să îşi dea seama că nu sunt potriviţi pentru cele două demnităţi şi să renunţe.

Victor Ponta i-a nominalizat pe cei doi pentru a face parte din Guvern în urmă cu o săptămână. În aceeaşi zi, Traian Băsescu spunea de la Cotroceni că nu va semna numirile; tot atunci, preşedintele îi dădea premierului câteva zile pentru a reveni asupra propunerilor. Victor Ponta spune însă că aşteaptă ca preşedintele să îi respingă oficial pe cei doi.

Dacă Victor Ponta nu vrea să înţeleagă că un guvern nu poate să aibă ca ministru al Bugetului un domn care se ocupa de Casa de Cultură a Studenţilor şi o doamnă la Cultură care nu vorbeşte sau nu înţelege bine limba română, eu nu voi avea ce să fac”, a spus Traian Băsescu. „Poate aceşti oameni nu vor să fie respinşi cu eticheta 'necorespunzător' şi îşi retrag candidatura”, a adăugat el.

În ziua în care a primit propunerile premierului pentru funcţiile de ministru delegat pentru Buget şi ministru al Culturii, pe 1 august, preşedintele a anunţat că Claudiu Manda şi Rozalia Biro sunt nepotriviţi pentru aceste poziţii.

Doamna Rozalia Biro... de la ea a aflat toată România că nu are nici un biped în familie şi de asemenea, tot de la domnia sa am aflat că în România se nasc tot mai puţini bipezi”, a comentat atunci preşedintele. Cât priveşte portofoliul Bugetului, „Cea mai complexă experienţă a lui Manda este legată de funcţia de director la Casa Studenţilor din Craiova. Oameni buni, singurul calcul economic de acolo este valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă”, a ţinut să explice Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a catalogat intervenţia de la Cotroceni ca declaraţii de cârciumă şi îşi menţine propunerile. „Argumentaţia domnului Băsescu este absurdă”, spune el. „Preşedintele fie face formalităţile de depunere a jurământului, fie să îi respingă. Are voie să respingă o dată şi, în măsura în care o va face în scris, oficial, atunci voi nominaliza alte două persoane. Eu fac propunerile. UDMR mi-a propus-o pe Biro, PSD pe Manda. Îndeplinesc condiţiile legale, cred că amândoi sunt oameni care îşi pot face datoria”, a spus premierul.

Preşedintele Traian Băsescu nu este la prima respingere a unui ministru. În 2007 şi în 2008 au avut aceeaşi soartă propunerile premierului Călin Popescu Tăriceanu: Adrian Cioroianu, propus ministru de Externe, şi Norica Nicolai, propusă la Justiţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri