Sari la conținut
News Alert

Spor pierdut de 8.000 de polițiști. Carmen Dan spune ce soluții s-au găsit

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, vineri, că sporul de 40% nu va mai fi acordat polițiștilor pentru serviciul de permanență, dar că s-au găsit soluții, la nivelul ministerului, pentru „compensare”. Ministrul a mai arătat că este „obligatorie și necesară” o schimbare în Poliția Română.

2018-02-07 Carmen Dan conferinta-4084inquam photos george calin

Sursă foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Întrebată despre situația polițiștilor cărora le-au scăzut veniturile ca urmare a eliminării sporurului pentru serviciul de permanență, Carmen Dan a răspuns: „Redeschim un subiect pe care, din punctul meu de vedere, l-am discutat și l-am prezentat cât am putut de deschis și de transparent. Aducem în discuție un spor pentru care nu mai avem baze legale să-l acordăm, în condițiile în care s-au găsit metode. În primul rând, de reorganizare a serviciului de ture și de schimburi, în așa fel încât să se respecte timpul de odihnă al polițistului și de compensare a acelui spor pierdut de 8.000 de polițiști cu un spor majorat, dat în conformitate cu prevederile legale, pentru alți 28.000 de polițiști”.

Cât despre cum ar putea arăta noul program de ture, ministrul de Interne a dat un răspuns evaziv.

Programul de ture și de schimburi nu-l stabilește nici ministrul, nici inspectorul general. Programul de lucru îl stabilesc șefii celor care desfășoară astfel de activități în teritoriu. Noi, vă asigur, că-l vom verifica”, a precizat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a mai spus, vineri, că o schimbare în Poliţia Română este obligatorie şi necesară. „Această diagnoză pe care am cerut-o, diagnoză care, aşa cum spuneam, trebuie obligatoriu urmată de un plan de măsuri. Înţeleg că şi acel plan de măsuri s-a făcut, eu încă nu l-am văzut, o să-l discut imediat ce se poate, în perioada imediat următoare, cu domnul inspector general şi de aici încolo vă asigur că vom fi foarte transparenţi în comunicare şi vom şti pas cu pas cum ne dorim să aducem o schimbare în Poliţia Română, pentru că este, din punctul nostru de vedere, obligatoriu, este necesară”, a spus Carmen Dan, la finalul bilanţului activităţii Inspectoratului General al Poliţiei Române pe anul 2017.

În urmă cu aproximativ o săptămână, ministrul de Interne arăta că 28.000 de angajaţi ai MAI beneficiază de majorare cu 10% a sporurilor de risc şi solicitare neuropsihică pentru poliţiştii de la acţiuni speciale, criminalişti şi cei care fac cercetare la faţa locului.

Pe de altă parte, Carmen Dan a spus că salariile polițiștilor au crescut de la 1 ianuarie și că cele mai multe dintre sporurile de care beneficiau aceștia rămân în vigoare.

Ea a dat exemplul unui polițist debutant care, adăugând norma de hrană și norma de echipament, are un salariu net de circa 3.000 de lei.

„În Ministerul Afacerilor Interne sunt 151.000 de funcţii, fiind ocupate 127.000. Din acestea, 80.000 sunt pentru funcţionari publici cu statut special, dar sunt ocupate 68.000. Cel mai mic salariu, pentru agenţii debutanţi, a crescut în 2017 cu 29,3%. Acum, acest salariu este de 1.776 de lei. La acest salariu, se adaugă, în medie, 990 de lei norma de hrană, 250 de lei norma de echipament. Rezultă că venitul minim net este de cel puţin 3.000 de lei”, a spus Carmen Dan.