Sporurile și primele pentru bugetari în anul 2023 nu vor putea depăși nivelul celor din luna decembrie 2022

Data actualizării: Data publicării:
ciuca in sedinta de guvern
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: gov.ro

Sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile, primele celelalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, vor fi menţinute şi în 2023 pentru salariaţii din sistemul bugetar, dar cel mult la nivelul acordat în luna decembrie 2022, se arată în Nota de fundamentare a Ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicată marţi de Ministerul Finanţelor.

Potrivit sursei citate, aplicarea acestei măsuri va fi valabilă doar "în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii".

O altă prevedere se referă la menţinerea, în anul 2023, a cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2022, în timp ce munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător.

În schimb, "pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională care desfăşoară activitate în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna iunie 2017, asigurându-se astfel o continuare a măsurilor adoptate în acest sens începând cu anul 2014", se menţionează în Ordonanţă.

"Aceste drepturi urmează a se acorda în limita de 3% din suma soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, la nivel de ordonator principal de credite. În cazul poliţiştilor de penitenciare, limita de 3% se stabileşte la nivelul bugetului centralizat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor", notează ministerul de resort.

În acelaşi timp, Ordonanţa prevede că, anul viitor, nu vor fi acordate bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, şi nici a premiilor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017.

Totuşi, "prin excepţie, în anul 2023 se pot acorda premii pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale şi naţionale oficiale, pentru elevii, studenţii, cercetătorii şi profesorii care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale şi naţionale pe discipline de învăţământ şi pentru profesorii care i-au pregătit pe aceştia, cu încadrarea în alocarea bugetară", se arată în documentul citat de Agerpres.

Anul viitor nu se vor acorda ajutoare şi plăţi compensatorii la pensionare, dar se menţin anumite categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul brut, la nivelul lunii decembrie 2022.

În ceea ce priveşte angajările din sistemul bugetar, numărul maxim de posturi finanţat, în anul 2023, din fonduri publice de către instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, va fi stabilit "astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condiţiile legii cu încadrarea în cheltuielile de personal". Astfel, ordonatorii de credite vor stabili numărul maxim de posturi care se finanţează, cu respectarea bugetului alocat cheltuielilor de personal.

"(...) pentru a avea un tratament unitar în ceea ce priveşte plata drepturilor de natură salarială şi a sumelor reprezentând daune-interese moratorii, stabilite prin hotărâri judecătoreşti, este necesar ca şi plata sumelor stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023, să se realizeze după o procedură similară celei stabilită pentru hotărârile judecătoreşti devenite executorii până la data de 31 decembrie 2022", conform actului normativ.

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri