Sari la conținut

Sprijin de la Guvern pentru autorităţile locale

 

Astfel, au fost completate sursele de finanţare prin care autorităţile locale din zonele cu plaje turistice trebuie să acopere cheltuielile salvamarilor, în sensul că plăţile vor putea fi efectuate de la bugetul de stat, nu doar din bugetul primăriilor ca până în prezent. Măsura presupune un efort financiar de 4 milioane lei pentru anul viitor.

O altă prevedere este că pentru cheltuielile din învăţământ, sănătate şi asistenţă socială suportate de administraţia locală nu va mai fi impusă obligativitatea încadrării într-un număr maxim de posturi. Astfel, dacă la un spital, de exemplu, apare necesitatea suplimentării posturilor fără ca operaţiunea să necesite alte fonduri, poate fi efectuată această majorare de posturi.

Majorarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici a fost AMÂNATĂ

Drepturile salariale obţinute în instanţă de profesori, plătite din Fondul de rezervă al Guvernului

"De asemenea, s-a introdus o nouă grupă de comune, pentru că a apărut o comună cu peste 20.000 locuitori - la vremea când legea respectivă a fost adoptată, nu exista nicio comună cu un asemenea număr de locuitori - şi s-a stabilit numărul maxim de posturi la 65", a adăugat ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, iniţiatorul actului normativ.

O altă modificare este aceea că primăriile cărora le sunt repartizate microbuze şcolare pot suplimenta numărul de şoferi cu cel al autovehiculelor primite, fără să mai fie impusă respectarea unui anumit număr de posturi. Fonduri totale de 105 milioane lei din sumele obţinute de stat în urma licitaţiei pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră au fost rezervate pentru achiziţia a altor 751 de microbuze şi autobuze şcolare.

Prin hotărâre a consiliului local vor putea fi repartizate sume din bugetul local pentru activitatea instituţiilor cu specific sportiv din subordine, fiind astfel recunoscut dreptul autorităţilor locale de a finanţa din bugetul local acest domeniu.

O altă modificare permite autorităţilor locale să organizeze, prin hotărâre a consiliului local, instituţii culturale ca şi compartimente de resort în cadrul aparatului administrativ.

"Legislaţia actuală prevede obligaţia ca aşezămintele culturale să fie obligatoriu persoane juridice de drept public de sine stătătoare, creând obligaţia pentru toate autorităţile locale ca şi pentru o bibliotecă unde nu au decât o bibliotecară să creeze o instituţie cu toate direcţiile suport, cu director, director adjunct, jurisit, economist. Le dăm posibilitatea ca aceste instituţii culturale să fie ca şi compartimente de resort în cadrul aparatului de specialitate şi să fie înfiinţate prin hotărâre de consiliu local", a arătat Dragnea.

Aceeaşi ordonanţă prevede că lucrările de construcţie, reabilitare şi extindere a infrastructurii turistice dezvoltare derulate de către autorităţile locale să fie prinse în investiţiile acoperite prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi intervine şi asupra legislaţiei privind insolvenţa primăriilor, stabilind că într-o astfel de situaţie de insolvenţă nu mai este permis unui creditor să poată executa imobile ori să instituie poprire a conturilor, blocând activitatea administraţiei, datoriile urmând să fie achitate conform planului de redresare.

Pe aceeași temă