SRI: Florian Coldea este nevinovat. Iohannis a semnat trecerea în rezervă a generalului

Data actualizării: Data publicării:
coldea agerpres_8426586
Foto: Agepres
Serviciul Român de Informații a transmis marți un comunicat în care precizează că în urma verificărilor interne nu au rezultat elemente care să 
ateste că generalul Florian Coldea a încălcat legea sau normele în vigoare. Ca urmare, Biroul Executiv al SRI a decis repunerea în funcție a lui Florian Coldea. Acesta a refuzat însă și a solicitat eliberarea din funcție și punerea la dispoziția instituției, din motive ce țin de „demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei”. Ca urmare, directorul SRI, Eduard Hellvig, îi solicită președintelui trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea. Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă.
 
coldea agerpres_8426586
Foto: Agepres
ACTUALIZARE. Preşedintele a declarat, la Cotroceni, că a semnat decretele care îl privesc pe generalul SRI Florian Coldea. Şi anume, eliberarea din funcţie şi trecerea în rezervă.
 
De altfel, încă de la sfârșitul săptămânii trecute numele lui Florian Coldea nu mai figura pe site-ul SRI.
 
Serviciul Român de Informaţii (SRI) anunțase, joia trecută, că desfăşoară o anchetă, în urma dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă, iar până la finalizarea verificărilor, generalul-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia directorului SRI, care îi va prelua şi atribuţiile.
 
Comunicatul SRI de marți, 17 ianuarie:
 
„În urma verificărilor efectuate de comisia constituită potrivit cadrului normativ intern, a fost întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public.

Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI.

SRI îşi reafirmă determinarea de a îndeplini asumat misiunile sale, în parteneriat cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale cu care colaborează pentru apărarea intereselor de securitate naţională şi protejarea cetăţenilor români, la standarde euro-atlantice de profesionalism. SRI rămâne ferm în ceea ce priveşte transparentizarea instituţională şi respectarea procedurilor de evaluare şi control intern”.
 
 

Liviu Avram, despre trecerea în rezervă a lui Coldea: O mușamalizare

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri