Starea de alertă, votată în Senat. Șeful Cancelariei prim-ministrului: Proiectul a fost măcelărit, poate noaptea e un sfetnic bun

Data actualizării: Data publicării:
ionel danca
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a avut un schimb dur de replici, marți seara, la Digi24, cu liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, după ce Senatul a votat o variantă modificată radical de PSD a proiectului propus de Guvernul PNL pentru măsurile din starea de alertă. Proiectul a fost măcelărit, a acuzat șeful Cancelariei premierului, care și-a exprimat speranța că „noaptea este un sfetnic bun” și că în Camera Deputaților, care este for decizional, vor fi făcute modificări astfel încât să poată fi impuse măsurile cerute de criza sanitară provocată de coronavirus.

„Nu vă mai atingeţi, nu mai ciopârţiţi, nu mai măcelăriţi acest proiect de lege care dă instrumentele Guvernului, aflat în război epidemiologic, aşa cum se întâmplă pe plan global, şi nu este momentul să ne jucăm în Parlament, să ne arătăm muşchii, ce putem face cu majoritatea noastră, astfel să ajungem la dezbateri sterile”, a transmis Ionel Dancă majorităţii PSD.

„Este un gest grav de tot ceea ce se întâmplă în Parlament din partea majorităţii controlate de PSD, pentru că duce războiul pe care Guvernul îl poartă împotriva unui virus extrem de periculos pe un teren politic, juridic abstract, din care oamenii nu înţeleg nimic, ba, dimpotrivă, pun sub semnul întrebării aceşti politicieni inclusiv gravitatea acestei epidemii, pericolul real de infectare a oamenilor şi de infectare al acestei epidemii. Este foarte gravă amputarea proiectului de lege înaintat de Guvern pentru a avea la îndemână instrumentele legale să adopte măsurile necesare după încetarea stării de urgenţă, pentru a ieşi din această perioadă într-o strategie graduală, înţelegând că oamenii au răbdarea pusă la încercare, dar toate aceste măsuri sunt pentru a salva vieţi şi sănătatea oamenilor trebuie să fie prioritară", a arătat Ionel Dancă.

El a spus că speră ca acest proiect să treacă la Camera Deputaţilor în varianta iniţială a Guvernului. „Din acest punct de vedere, sperăm ca acest proiect de lege care a rezultat în urma dezbaterilor din Senat să revină şi să fie reîntregit la varianta propusă de Guvern, mâine, în Camera Deputaţilor. Poate noaptea este un sfetnic bun pentru acei politicieni care caută capital electoral într-un moment în care acest lucru este total nepotrivit şi absurd. (...) Credem că în ultimul ceas parlamentarii PSD de la Camera Deputaţilor vor avea o revenire asupra acestei atitudini”, a adăugat Ionel Dancă.

Pe de altă parte, șeful Cancelariei prim-ministrului a fost întrebat cum explică votul liberalilor din Senat, care au votat și ei în favoarea proiectului de lege modificat radical de PSD, deși în această formă Guvernul este lipsit practic de pârghii. 

„Urmează să avem o clarificare privind votul exprimat de colegii noştri din Senat. Nu am informaţii complete, probabil au dorit ca acest proiect de lege să treacă cât mai repede de Senat şi să ajungă la Camera Deputaţilor care este cameră decizională şi pentru a evita o situaţie de blocaj. În speranţa că în cvorul decizional acest proiect va putea rămâne în mare parte aşa cum a fost propus de Guvern. Noi sperăm că poate în ceasul al 12-lea, inclusiv majoritatea parlamentară controlată de PSD, dacă cea de la Senat a demonstrat că nu este dispusă la o analiză raţională cu privire la impactul acestor decizii pe care le-a luat astăzi, să îşi dea seama”, a spus Ionel Dancă.

„E ridicolă poziția reprezentantului Guvernului, să critice poziționarea parlamentarilor PSD în condițiile în care tot grupul din Senat al PNL a votat această propunere, modificată în SenatulmRomâniei. Eu nu pot să înțeleg decât următorul lucru: că propunerea Guvernului a fost proastă și inclusiv senatorii PNL și-au dat seama de acest lucru. În măsura în care doar opt voturi au fost contra, e evident că ceea ce s-a întâmplat este corect. Dl. Dancă, dacă nu vă convenea, trebuia să nu votați legea”, a spus în replică Alfred Simonis, vicepreședinte PSD. „Legea va trece de votul final mâine la Camera Deputaților, aceasta poate fi amendată”, a completat Simonis.

Urmăriți în materialul video de mai jos continuarea declarațiilor și contrareplicile pe care le-a primit Ionel Dancă de la Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, și de la Varujan Vosganian, deputat ALDE:

Legea privind starea de alertă a fost adoptată, marţi, de Senat cu 111 voturi pentru, 8 împotrivă şi 15 abţineri. Proiectul legislativ trimis de Guvern a suferit modificări în comisii, varianta adoptată de Senat cuprinzând mai multe articole propuse de PSD. Proiectul legislativ va ajunge, miercuri, în Camera Depurtaţilor, care este for decizional și care îl va dezbate într-o procedură de urgență.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...