Statistică: libertatea de expresie în România, mai puţină în 2018 decât în 1990

Data actualizării: Data publicării:
Newspapers Publishers Seek To Stop Press Regulation Charter
Foto: Guliver/GettyImages

Conform unei statistici realizate de Varieties of Democracy, libertatea de expresie a scăzut în România, începând cu anul 2017. În 2018, indicatorul a ajuns la cel mai scăzut nivel din 1990 până acum. Tendinţe similare sunt înregistrate în Ungaria şi Polonia.

sursă foto: grafic Varieties of Democracy

Indicatorul „Libertate de expresie şi surse alternative de informaţie” e definit de Varieties of Democracy ca reprezentând „măsura în care guvernul respectă presa şi libertatea presei, libertatea oamenilor obişnuiţi de a participa la discuţii politice acasă şi în sfera publică, dar şi libertatea de expresie academică şi culturală”. Pe o scală de la 0 la 1, România a cunoscut a scădere semnificativă a scorului începând cu 2017 – în 2016 scorul României era de 0.89, a scăzut în 2017 la 0.75 şi în 2018 la 0.73. În 1990 scorul era de 0.76.

Conform Variety of Democracy, datele sunt obţinute de sociologi din întreaga lume, iar metodologia de obţinere a datelor se bazează pe 5 principii  ale democraţiei (electorală, liberală, participatorie, deliberativă, egalitară) care sunt apoi dezagregate în indicatori care sunt bazaţi pe informaţii factuale care pot fi obţinute din documente oficiale ale guvernelor dar şi pe evaluări subiective pe subiecte ce ţin de practică politică şi conformitatea cu instituţiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri