Stoltenberg: România, aproape de atingerea obiectivului NATO de 2% din PIB pentru Apărare

Data actualizării: Data publicării:
jens stoltenberg fb nato

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a notat marţi după-amiază că ţările baltice Letonia şi Lituania, precum şi România se îndreaptă spre atingerea obiectivului alianţei de alocare a 2% din PIB pentru Apărare. De asemenea, acesta a notat o creştere de 3,8% în ultimul an a cheltuielilor pentru Apărare la nivelul aliaţilor din Uniunea Europeană, o excepţie fiind Marea Britanie, transmite Reuters.

jens stoltenberg fb nato

„Am făcut un important pas înainte, dar mai avem un drum lung... nu este încă destul”, a precizat Stoltenberg într-o conferinţă de presă de la Bruxelles.

De asemenea, liderul alianţei a precizat că necesitatea creşterii alocărilor bugetare pentru Apărare la nivelul aliaţilor din Europa a fost subliniată în două apeluri separate de către preşedintele Donald Trump.

Diplomaţii NATO susţin că printre factorii importanţi care au determinat creşterea cheltuielilor militare se numără agresivitatea rusă, multiplicarea ameninţării islamice, precum şi înmulţirea regimurilor eşuate de la graniţele Europei.

Singurele ţări europene care au atins în 2016 obiectivul alianţei de 2% din PIB pentru Apărare sunt Estonia şi Grecia.

Totuşi, Stoltenberg a notat progresele importante înregistrate de ţări precum Letonia, Lituania şi România, ca urmare a creşterii ameninţării ruse după anexarea peninsulei Crimeea.

Şi Germania a crescut alocările bugetare pentru Apărare.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri